2019.12.12. 10:00
Zalaváron minden héten megváltozik a betlehem
Már látható a zalavári templomban az a betlehem, mely az egyik legnagyobb beltéri bibliai életkép. Minden évben több ezer ember érkezik a faluba, hogy megtekintse.

A nagyszülőktől az utókorra örökített, felújított szobrok és felajánlott figurák is megjelennek a betlehemben, melyet a zalavári templomban évtizedek óta felállítanak adventre. A régi hagyomány folytatásaként 2013 óta nagyobb méretben készítik el a bibliai életképet.

– A várakozást is szimbolizálja a betlehem, így minden héten változik majd: Mária és József egyre közelebb kerül a jászolhoz, melybe Szenteste kerül be a kis Jézus – mondta el Lucz József polgármester, aki évek óta, így most is annak a csapatnak az élén áll, mely évről évre készíti a Jézus születését bemutató életképet. Rajta kívül évek óta a fő alkotók közé tartozik Lucz Tamás – aki idén nem tud részt venni a munkában, de mint mindig, Kurucz Dávid és Lucz Tamás dolgozik. Hozzájuk idén csatlakozott Kurucz József, Molnár Amanda, ifjabb Réz Lajos, Vörös Lajos és több segítő is.

Lucz József mutatta be a hétvégén még készülő betlehemet, Fotó: Keszey Ágnes

– A bibliai életkép advent második és harmadik hétvégéjén látható. A templom vízkeresztig minden nap nyitva 10 és 18 óra között – tudtuk meg Lucz Józseftől. A falu adventi gyertyái a szentmiséken gyúlnak fel, december 22-én 16 órakor helyi és környékbeli településekről érkező fellépők adnak karácsonyi koncertet.

A mindösszesen 50 négyzetméteres betlehemhez közel 2 köbméter fenyőgallyat, mintegy 40 láda mohát, megközelítőleg 800 kilogramm terméskövet, 3 talicska homokot, 2 vödörnyi kőport, 100 méter tetőlécet, 10 tábla osb lapot használnak fel, s kivilágított patak és tavacska is helyet kap az alkotásban. Bármilyen monumentálisak is az adatok, a lényeg nem ezekben rejlik. A készítők szabadidejükben építik évről-évre a betlehemet, hogy másoknak örömet szerezzenek, segítsenek karácsony lelkiségére hangolódni és átélni az ünnepet.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva