Zoltán Erikaék karácsonya napjainkban
– Teljesen új világot élünk. Ugyanakkor igyekszem hozzászokni, beletanulni ebbe az életvitelbe. A pozitív életszemlélet híve vagyok, ahogyan arról már korábban is beszélgettem veled. (mosolyog) December 20-án van a lányunk, Zozi születésnapja. Idén lesz huszonnégy éves. Ekkor összejönnek a barátaink és a rokonaink, s együtt ünneplünk. Amikor megszületett, megfogadtam, hogy annak ellenére, hogy karácsonyi gyerek, nem hagyom, hogy összemosodjon a két ünnep.
– 23-án, miközben én főzőcskézem, Zoé és Robi díszítik a fát, én pedig mindig beleszólok, hogy mit kellene másképp csinálni (nevet). A terveim készen állnak az ünnepi időszakra a fellépéseket illetően, s bízom abban, hogy meg is valósulhatnak. Ha megvalósulnak a karácsonyi fellépéseink, az azt jelenti, hogy mi magyarok, még mindig megmaradtunk ebben a kis országban, békességben és tudunk élhető életet élni – mondta Erika.
Mi családilag mindent megtettünk azért, hogy élhető életet élhessünk. Ha lenne egy nagy megafonom, amit mindenki hallana, azt mondanám, hogy próbáljon meg mindenki a leginkább optimistán hozzáállni a helyzethez, mindenki tegyen meg mindent és hozza ki belőle a legjobbat.
Régi idők karácsonya: Erika, a szaloncukortolvaj
Elmesélte, hogy a szaloncukor is kihagyhatatlan eleme az ünnepnek, s ezek a szálak is a gyerekkorába vezetnek vissza. Elréved, s emlékezik azokra az időkre, amikor kislányként elcsente a fáról a szaloncukrot, aztán pedig visszacsomagolta az üres papírt, mintha mi sem történt volna. Őszintén: melyikünk nem így tett gyerekkorában?
Zoltán Erikáéknál ez kerül az asztalra szenteste
– Szenteste magos rántott csirkemellet készítek – mi egyébként csak csirkét és pulykát fogyasztunk –, ehhez pedig német recept alapján készített krumplisalátát tálalok. Ez utóbbit édesanyám receptje alapján állítom össze: uborkás-hagymás krumplisaláta. Természetesen bejgli is mindig kerül az asztalra, amelyet ha csak tehetem, szintén én készítek el.
Állandó édesség nálunk karácsonykor a fahéjas körte. Gesztenyepürével van megtöltve, s ezt sütöm meg úgy, hogy még csokival is leöntöm a tetejét. Olykor alkohollal is flambírozom, ez extrán zamatossá teszi. Isteni!
– folytatta Erika.
Erika a karácsony többi napján is ínycsiklandó ételeket készít
– Nagykarácsony napján, azaz december 25-én készítek egy fokhagymával és baconnel tűzdelt pulykasültet, pulykamellből. Brutál fokhagymás. (mosolyog) Ehhez krumpligombócot és párolt lilakáposztát eszünk. Kései ebédként fogyasztjuk. A vacsora szintén ez a krumpligombóc, de ezúttal felszeletem és megsütöm, majd fokhagymás tejföllel tálalom – fokozta az ízlelőbimbók ingerlését Erika.
– Karácsony másnapján marhahúst készítek, ami ritkaság nálunk, tekintve a csirke- és pulykamellmániánkat. (nevet) A fehérpecsenye az egyetlen, amelyet szívesen fogyasztok a marhából. Ezt gyakorlatilag rolátniként, lassan sütöm és fehérboros-citromos-majorannás-tejszínes szósz készül hozzá. Ehhez is krumpligombócot fogyasztunk. Ha pedig nagyon ráérek, akkor még töltött káposztát is főzök. (nevet) – zárta ínycsiklandó gondolatait az énekesnő.
Zoltán Erika karácsonyi krumplisalátája, ahogy Trudi mama tanította
Hozzávalók:
2 kg salátakrumpli
2 fej lilahagyma
2 fej francia(fehér)hagyma
500 gramm baconszalonna
1 üveg csemege uborka
só
ecet
Elkészítés:
A megmosott krumplit héjában megfőzzük. Ezt megtehetjük a saláta összeállítása előtti napon, hiszen megpucolni és szeletelni hidegen lehet. A már kihűlt, héjában főtt krumplit meghámozzuk és egy nagy keverő tálba téve felkarikázzuk. A kétféle hagymát felszeleteljük és a krumplihoz tesszük. A csemege uborkáról leöntjük a levét és az üveg teljes tartalmát felkarikázva a hagymás krumplihoz tesszük. A bacon szalonnát apró darabokra szeletelve zsírjára sütjük. A szép pirosra sült pörcöket rátesszük a krumplira. A serpenyőben maradt szalonnazsírhoz hozzá adunk egy-két kanál 10 %-os ecetet, ezt természetesen ízlésünk szerint tegyük, de mielőtt a zsírhoz hozzáadnánk az ecetet, mindenképp húzzuk le a tűzről. Hirtelen, néhány másodpercig a szalonnához adott ecettől fojtó gőz szabadul fel. Ettől ne ijedjünk meg, hiszen pár másodperc elteltével eloszlik a gőz és visszatehetjük az ecetes szalonnazsírt a tűzre. Forrásig hevítjük, majd ráöntjük a hagymás, uborkás, szalonnapörcös krumplihoz. Óvatosan fakanállal összekeverjük. Amennyiben a szalonnától nem elég sós, még utána sózhatunk. Egy-két órát hagyjuk állni, hogy jól összeérjenek az ízek. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A mi családunkban szenteste ez a saláta a köret a rántott halhoz és csirkéhez is.
Jó étvágyat kívánok!
Ha érdekel, hogy a többi hazai sztár asztalára mi kerül karácsonykor, itt keresgélj.
Nyitókép: Zoltán Erika hivatalos