Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2021.01.24. 17:00
2021 a strandturizmus éve lesz a Balatonnál
Soha nem látott fejlesztési hullám vezeti fel a várhatóan tovább erősödő belföldi turisztikai főszezont.
Folytatódik a szabad vízi fürdőhelyek fejlesztése ebben az évben, a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának részeként a negyedik ütem hárommilliárd forintos támogatásának kétharmadán a balatoni önkormányzatok osztoznak. A legnépszerűbb hazai üdülőrégióban soha nem látott fejlesztési hullám vezeti fel a várhatóan tovább erősödő belföldi turisztikai főszezont.

További fejlesztések zajlanak a tó körül

Nem törte meg a a koronavírus járvány a kormány elkötelezettségét a turisztikai ágazat fejlesztési terveinek támogatásában, pedig egyelőre nem látszik, hogy pontosan mikor térhet vissza a zavartalan utazgatások időszaka. Mégis, a belföldi kínálat biztosan megtérülő befektetéseinek számító balatoni turisztikai szolgáltatásokban a főszezonra már az önkormányzatok is felvehetik a versenyt, mivel a kormány támogatásával további fejlesztések zajlanak a tó körül, ami minőségileg is erősebb vízparti kínálatot jelent. A várakozások szerint a nyárra már reneszánszát élheti a legnépszerűbb magyarországi üdülőtérség, sőt, az egész belföldi piac, amely azt is megalapozza, hogy jövőre megvalósuljon a tervek szerinti gyors felzárkózása teljes ágazat szintjén – ez a nemzetgazdaság felpörgését is megtámogatja, hosszabb távon is. Ebben óriási szerepe van annak, hogy az elvonások, megszorítások politikája helyett továbbra is biztosítja a kormány a fejlődésre, biztos jövőre szánt pénzeket.

A belföldi piac újabb szintugrását hozza, hogy például országszerte több mint nyolcvan csillagtetős fürdő, azaz szabad strand újul meg a 2021-es üdülési szezon kezdetéig.

Balatonfenyves, strand
MTI/Varga György

 

Balatoni strand- és üdülőhelykorszerűsítések következnek

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogatásának köszönhetően a balatoni strandfenntartó önkormányzatok között van, amelyik 80-100 millió forintot költhet fürdőhelye korszerűsítésre, de a kisebb üdülőhelyeknek is jut 30-60 millió a szükséges fejlesztésekre.

Emlékezetes, az MTÜ strandfejlesztési programjának első évében, 2018-ban az ország 40 településének 55 fizetős strandja együttesen kétmilliárd forintot kapott infrastruktúra-korszerűsítésre, 2019-ben 43 szabad strandnak jutott együttesen 4 milliárd forint. Ezután 2020 elején először 90, majd november végén 80 szabadtéri fürdő korszerűsítésére ítéltek oda együttesen 3-3 milliárd forintot.

Ezeken a Balaton-parti településeken újulnak meg a strandok

A Balaton déli partján a 13 strandfenntartó önkormányzat közül a fonyódi a korábbi félmilliárdos támogatás után további 180 millió forintot költhet hat strandja korszerűsítésére, míg Balatonlelle csaknem 30 millió fordíthat a Napfény strand és élményfürdő, továbbá a szabad strand családbarát szolgáltatásának gazdagítására. Balatonboglár – ahol a jövő évtől minden strand ingyenes lesz – elsősorban a kisgyerekes családokra készül az új fejlesztésekkel, és természetesen Szárszó, Földvár, Zamárdi és Siófok is kap MTÜ-támogatást a hasonló korszerűsítésekre.

Zamárdi, strand. Fotó: Krausz Andrea

Több mosdó, baba-mama szoba és egyéb tisztálkodási lehetőségek is lesznek

A tervek sora hosszú: az északi parton, például Balatonalmádi mindhárom strandján lesz immár elegendő mosdó, és baba-mama szobákat is kialakítanak, a fürdőhelyen kívül pedig a horgászok és a sétálók számára is biztosítanak tisztálkodási lehetőséget.

Balatonmáriafürdő, strand. Fotó: Szaniszló Hajnalka

Fejlesztések a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumban

Tovább vizsgálva a fejlesztéseket, érdemes megemlíteni, hogy miközben a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumban folytatódnak a turisztikai fejlesztések, a kormány által biztosított 400 millió forintból hamarosan befejeződnek a város Balaton parti városrészén megvalósuló ötmilliárd forintos beruházás ötletgyűjtő munkái is.

Keszthely egész évben ezernyi lehetőséget kínál majd

Ennek kapcsán a térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő úgy nyilatkozott, hogy a húszezer lakosú város vízparti területét úgy kell kialakítani, hogy az egész évben vonzó turisztikai célállomás, családi-, sport- és szabadidőpark legyen. Keszthely három strandjának nyárra záródó korszerűsítésére, és egy újabb vízitúra-megállóhely építésére csaknem 300 millió forintot kap a helyi önkormányzat – írja a magyarnemzet.hu.

Fotó: Keszey Ágnes

Nyitókép: Siófok, Szabadstrand, Mala Garden
Fotó: Krausz Andrea

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva