viharjelzés: nincs
-2°
NY
5 km/h
2019.08.21. 14:00
30 napig 300 alkotás az almádi Magtárban
Csaknem százötven művész háromszázat közelítő alkotását láthatja a közönség az Új Dunántúli Tárlaton egy hónapon át a Magtárban.

Az első világháború előtt, 1936-ban, Szombathelyen rendezték meg először a Dunántúli Tárlatot. Jó pár évig nem volt hasonló kiállítás, utoljára pedig 1987-ben, Kaposváron adták közre műveiket a nyugati országrész képzőművészei. A Balatonalmádiban élő Veszeli Lajos festőművész ötlete volt felújítani a kezdeményezést, ezért lett az együttes megjelenés címe Új Dunántúli Tárlat, alcíme pedig Pannónia. Vörösberényben, a gyönyörűen felújított Magtárban pénteken este volt a megnyitó, a csaknem százötven művész háromszázat közelítő alkotását egy hónapig láthatja a közönség.

Mint Keszey János polgármester emlékeztetett rá, Balatonalmádi és Vörösberény 1971-ben egyesült. A gazdasági célokat szolgáló magtár az 1780-as években épült, a város 2016-ban vásárolhatta meg. Azóta alakult ki a ma látható megjelenés. A ház minden zugából árad, hogy milyen szándékok vezették a tervezést, a kivitelezést, hogy mára lehessen egy nagyterem galériával, kiállítófolyosó, egy olyan pince, hogy eláll tőle az ember lélegzete, hogy az udvarról, a helyi vöröskővel szegett teraszról kiváló látvány a balatoni panoráma.

Most itt a ráadás, az Új Dunántúli Tárlat, amelyről Feledy Balázs művészettörténész azt mondta, Vörösberényben a kiállítással a Dunántúl találkozik. Ennél is többről van szó.

– Ezzel Vörösberény lett a dunántúli kortárs művészet fővárosa – a kiállítás egy hónapjára mindenképpen – szögezte le a szakember.

A látvány nagyon színes, gazdag, a kurátorok által megyénként meghívott 10–15 művész a képzőművészet valamennyi ágát megjeleníti. Találkozunk ismert nevekkel, mint a Kossuth-díjas Somogyi Győző, ifjabb alkotókkal, akikről eddig kevesebbet hallottunk, kifejezési módot váltó alkotókkal, például a kilencvenéves Lesenyei Márta szobrásszal, aki most rajzokat hozott, vagy Palotás József szobrásszal, aki festményeket állított ki. Festményeket hozott a sokoldalú Hegyeshalmi László is, és találkozni lehet egy mobil verzióval: jókora képernyőn Áfrány Gábor Szövegforrás című alkotása rántja magához figyelmünket.

Lépten-nyomon érezhető az a kiáradás, amire a művészettörténész utalt, és az is nyilvánvaló, amit a szervező, rendező, mindenes, a „dunántúli lelkületű” Veszeli Lajos foglalt össze: A művészet, a minőség jegyében működő összerő elképesztő értékhez juttatta a várost. Az összerőt bővebben is kifejtette, megköszönve Baky Péter, Fábián László, Ferenczi Gábor művésznek a szakmai segítséget és az óriá­si civil összefogást, melynek révén a tárlat gyakorlatilag is megvalósult.

Részt vett a megnyitón Kontrát Károly államtitkár, a választókörzet országgyűlési képviselője, műsorral köszöntötte a rendezvényt Kiss-Domonkos Judit Ferencsik-díjas gordonkaművész, Asztalos Rita zongoraművész és Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

A kiállítás egy hónapja alatt a látogatókat a Vörösberényi Nyugdíjas Klub tagjai fogadják.

Forrás: Őrsi Ágnes/ veol.hu

Fotó: Penovác Károly/ Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva