2019.04.26. 14:00
Megnyitja a szezont a „Megfőzzük Almádit”!
2019 januárjában szárnyat bontott a „Megfőzzük Almádit” Egyesület. Először egy jól sikerült disznóvágással elbúcsúztatta szeretett városával a telet a Budatava strandon, majd játékot indított, s meghirdette Szezonnyitó rendezvényét április 27-re, és szavazásra invitálta ínyenc rajongóit.

A jó ízek szerelmesei eldönthették, mely szezonális alapanyagokból készüljenek a rendezvény ételei. A voksoláson rengetegen vettek részt, és meglepő eredmény született. A harcsa és a házi sajt mellett ugyanis a spárga futott be a harmadik helyre. Ezekből az alapanyagokból készülnek hát a szezonnyitó finomságok.

– Örülök a spárgának – mondta Tornyos Balázs, az egyesület elnöke. – Izgalmas és szezonális alapanyag. Nem kell megbolondítani semmivel, csak engedni, hogy érvényesüljenek az erényei. Hagyjuk, hogy roppanjon, hogy megajándékozzon minket a tavasz frissességével. Ha valaki nem tud ezen a hétvégén Almádiba látogatni, azért ne mondjon le a spárgáról.

Ha zöldet veszünk csak a végét vágjuk le, ami kicsit fás, aztán csokorba kötni, és bele a vízbe. Én úgy szoktam a fazékba tenni, hogy a feje ne lógjon bele a forró főzőlébe, teljesen elégséges, ha kicsit megcsípi a gőz. 3 perc, aztán mehet a jeges vízbe. Akkor megmarad a szép zöld színe. Kis vajon megfuttatom és teszem is az asztalra. A fehér spárgát mindig megtisztítom, mert a külső része szálas. Utána 10 percig cukros-sós-citromlével bolondított vízben főzöm. A fehér spárga ugyanis szereti a citrusokat.

Otthon is elkészülhet hát egy csokor ízletes spárga. De ha valaki mégis úgy dönt, hogy Almádiban spárgázik, harcsázik, sajtozik, akkor különleges élményben lehet része. A Jóbarátok szokásához híven tisztelettel bánik a halakkal, és arra törekszik minden erejével, hogy megmaradjon a harcsa eredeti zamata. Hagyományos paprikást készítenek juhtúrós sztrapacskával. De a tagok készítenek cukkinis harcsanyársat, harcsás Fish&Chips-et, harcsás, kecskesajtos, harcsás quiche-t, harcsatatárt tortillával. Mindenütt roppan a spárga, egyik helyen főételként, másutt köretként.


A desszerteknek még a neve is jó. Duplacsokis máktorta hideg gyömbéres erdei szamócaöntettel, Tekeresvölgyi krémsajttorta vaníliás sable alapon, eperhabbal, kecskesajtos-málnás desszert.

A Megfőzzük Almádit” tagjai ezúttal nem települnek ki – azt majd május 3-4-én teszik meg, Balatonalmádi várossá válásának 30-dik évfordulóján – mindenki a saját helyén várja és kényezteti el a hozzájuk ellátogató ínyenceket.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva