Krausz Andrea/MTI | 2021.06.13. 14:00
Újabb élmény a Balatonnál! Kilátó épül Balatonberényben
Új beruházásokkal fejlesztik a déli Balaton-part turizmusát. A Kereki várnál pihenőteraszt, Balatonberényben pedig négyszintes, 12 méteres kilátót építenek a szőlőhegyen átvezető túraút mentén.

Egyre több kilátó létesül a magyar tenger déli partján is, megdöntve azt a téveszmét, hogy a szép panorámáért az északi partra kell utaznunk. A Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., és a SEFAG alkotta konzorcium a “Somogy bejárható varázsa” elnevezésű, európai uniós projekt részeként valósítja meg a beruházásokat.

Négyszintes, tizenkét méter magas kilátót építtetnek a balatonberényi főút mentén, ahonnan a Balaton látképe tárul fel a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Horváth Péter fotói azt bizonyítják, hogy jól halad az építkezés a Bokrosi-hegyen, ami a Hamvas Béla túraútvonal mentén található.

A Hamvas Béla túraútvonal mentén épül a kilátó Balatonberényben
Fotó: Horváth Péter

 

Hamvas Béla 1945 nyarán a balatonberényi szőlőhegyen írta meg a magyar bor spirituális alapművét, “A bor filozófiáját”, ezért nevezték el az író-filozófusról a páratlan balatoni panorámát nyújtó szőlőhegyi túraútvonalat.

Szépül a Kereki vár, de év végéig nem látogatható

A konzorcium az európai uniós támogatás segítségével egy pihenőteraszt valósít meg a Kereki várnál. A XIV. század első harmadában épült Kereki várromhoz, vagyis Fehérkő várához is túraútvonal vezet, ahol tiszta időben a Balaton, a kőröshegyi völgyhíd, és a Somogyi-dombság is látható.

Kereki vár, vagyis Fehérkő vára
Fotó: balatonfoldvar.info.hu

 

A dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát korábban nehezen lehetett megközelíteni, ezért egy látogatójárdát is kiépítenek a területen.

A konzorcium közleményében felhívta a figyelmet, hogy a vár a munkálatok miatt június 15. és december 17. között nem látogatható.

 

Nyitókép: Horváth Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva