Góz Lilla | 2024.09.09. 16:00
Lassan minden fürt szőlő a hordóban pihen
Véghajrában a szüret, szeptember végére már kész az újbor

Pár nap és végez a chardonnay és a királyleányka szüretével a balatonőszödi Androsics Ferenc.

Fotó: Németh Levente

Már a kék szőlőket is szedte, a merlot és a pinot noir fajta a pincében van. – Extrém az idei szüret, tíz nap alatt néggyel emelkedett a cukorfok, ami majdnem négyszerese a megszokottnak, muszáj volt leszedni – mesélte a balatoni borász. Kiemelte: a kánikula miatt összeértek a fajták, egyszerre szedték a fehér és kék szőlőt. – Azt látom, hogy az aszály miatt kevesebb a szőlő, de a minőség jónak tűnik, remélem, amikor a palackból megkóstoljuk majd, akkor is ezt fogom gondolni – tette hozzá.


Hujber Attila balatonboglári borász szerint szépek az illatok és savakban gazdagok a nedűk. A tervek szerint szeptember végén az Irsai Olivér és a rozé boraik már palackban lesznek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra figyelmeztetett, hogy a mustgáz, azaz a szén-dioxid nagy koncentrációban akár halálos baleseteket is okozhat, amennyiben nem megfelelően szellőztetik a pincét. A klasszikus megoldásnak számító gyertyagyújtással gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető a levegő minősége, ami akár életet is menthet, hívták fel a figyelmet.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva