viharjelzés: nincs
-1°
Déli
3 km/h
Kultúrák, zenék találkozása
Balatonboglár Platán tér 1
2018 júl. 17. 17:00 - 02:00
Megosztom
A Babel Sound küldetése, hogy a különböző országokból érkező előadók között hosszú távú művészeti kapcsolat alakuljon ki, amelyekből új együttesek, formációk alakuljanak, új művek szülessenek.

július 17. kedd

CSAVARGŐZÖS színpad – Balaton Csavargőzös Műemlékhajó, Boglári kikötő

17:00 Tribidabo

A stájer trió a világ minden részének zenéjét ötvözi, a dél-amerikai, a közel-keleti, az európai klasszikus zenét és a helyi népzenét, a tangó,a klezmer, a balkán zene és a jazz klasszikus jellemzői szövődnek össze, hogy változatos, színes hangélményt nyújtsanak. A szaxofon, a gitár és a harmonika sokszínű zenei stílust tesz lehetővé, a változatos ritmusok és melódiák egyedi hangzásban egyesülnek.

NAGYSZÍNPAD – Platán strand

19:30 Balkan Paradise Orchestra

A barcelonai Balkan Paradise Orchestra 2015-ben alakult meg. A formáció tagjai a réz-és fafúvós hangszerek és az ütőhangszerek szenvedélyes elegyével idézik meg a tradicionális balkáni cigányzene dallamait. Ez a kizárólag nőkből álló szokatlan, úttörő formáció frissességet és örömöt hoz a műfajba.

21:00 La Fanfarria del Capitán (Argentína)

Nagysátor – Platán strand

9:00 Évkerék Társulat: A Nap és a Hold megszabadítása – roma mese

Cudar sárkány ragadja magával a fényességeket, két bátor legény a szabadító. Ahogy hónuk alatt hozzák haza őket: a Nap barnára pirítja az egyiket: ő minden cigány ember öregapja. A Hold meg a másikat tejfehérre színezi: minden fehér ember magát tőle eredezteti. Pergő, szíved húrjait zengető muzsikaszóval elmondjuk azt is, miképp lett az első eső: tárd hát ki füled, s lelked: igen ősi mese ez…

Előadják: Gulyás Anna, Balogh Guszti, Ölvedi Gábor

11:00 Novena Animata
Daniel Varujan így ír: “Hiszem, hogy a jóisten valami unaloműző elfoglaltságot keresett magának, amikor a térben még nem jelent meg az univerzum.” A Novena Animata egy olyan színházi előadás, ami isteni mélységgel és költői iróniával mutatja be ezt a pozitív gondolkodásmódot, amelyben a Nulla nem más, mint egy űr, egy lehetőség a teremtésre.

Az alakok egy olyan jelenetet ábrázolnak, ami Istenről és a férfiakról szól, arról, hogy a férfiak isteniek és földi emberek is. A teremtés egy olyan egyszerű, ám szokatlan gondolattá válik, ahol a nők életre kelnek a növényekből, a lélegzet megerősödik a széltől, az Isten és a férfiak pedig izgatott tarantella-táncot járnak.

Ahogy a Bibliában a népek, úgy a Novena Animatában a néző vándorol térben és időben a világ keletkezésétől Jézus születéséig, az óriásoktól az emberekig. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló zenés színházi előadás az advent hagyományos ünnepi elemeit jeleníti meg.

13:00 Mimi Sterrantino

Domenico Sterrantino, alias Mimì, 1984-ben egy észak-svédországi jeges folyó mentén született, majd pár hónaposan a forró Szicíliába költözött a családjával. Már gyerekkorában átitatódik a zene iránti szenvedéllyel. Édesapjától, egy szicíliai népdalénekestől örökli a népzene iránti elköteleződést, svéd édesanyjától pedig a nemzetközi zenei behatásokat.

Dalai vibrálnak a dalszerzői tiltakozó szellemiség jegyében, a nagyoktól kölcsönvett költőiségétől, egy tiszta lélek kreatív varázslásától, mely szembemegy a társadalom igazságtalanságaival és fantasztikus világokat és kalandokat vetít elénk.

14:30 Oi Dipnoi (Olaszország)
Az Oi Dipnoi trió költészete hagyomány és újítások találkozásából született: a kettő párbeszéde folyamatosan gazdagítja mindkettőt, Szicília zenei kultúrája új értéket nyer benne. Ez az örökség a sok hangszeren játszó Valerio Carionének köszönhető, aki összegyűjtötte a régió dallamait. E tradíció főszereplői a pásztorok, földművesek, kocsisok – egy olyan világ, melyet Szicília híres tizenkilencedik századi, huszadik század eleji híres írói alaposan feltérképeztek. Ebből született ez az eredeti repertoár, melynek témáit a tangóharmonika fejti ki elektromos ütőhangszerek vagy nagybőgő kíséretében. Az eredmény egy új, egyéni hangzás, a jazz és a progresszív hagyományos népi zene elbűvölő és könnyed keveréke. 2015-ben megjelent első albumukon vendégművészként közreműködik Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka zenekarból.


15:30 Tarantella oktatás élő zenével

16:00 I Beddi

23:00 Ibrahima Cissokho & Mandingue Foly (Senegal/Franciaország)

Ibrahima Cissokho a mandinka törzsből származik, karizmatikus, kivételes szenegáli művész. A zenész a Mbalax ütemein nőtt fel, de más zenékre is nyitott, ha azok megfelelő színvonalúak. Szenvedélyesen szereti a bluest, a jazzt, a salsát, klasszikus zenét és a soult, lendületüket bátran ötvözi saját műveivel. Dalaiban, melyek mandingo, volof, illetve angol nyelven szólalnak meg, ősei előtt tiszteleg és olyan témákat dolgoz fel, melyek fontosak számára, például az oktatás, a munkanélküliség,a szolidaritás, és a szerelem.

“Túl a végtelen Afrikán, íme a lélek határtalanságát köszöntjük! Nem szabad kihagyni! ” (B. Martignol)

SZIMPLA Romkocsma – BABELCAMP

22:30 Meszecsinka (Bulgária/ Magyarország )

Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. A zenekart Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben, nevét (magyarul Holdacska) egy bolgár népdalból kölcsönözték. Meszecsinka hét nyelven énekel, négy országból jön (Magyarország, Bulgária, Lengyelország és Horvátország) és Csodaországba tart, ahol a magyar és a bolgár folklór együtt él a flamencoval és a pszichedelikus rockkal, az orientális az experimentálissal. A zenekar aktívan turnézik. Bejárta Európát, játszott USÁ-ban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A Kinyílok c. klip a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet.

0:00 Naked (Szerbia)

A belgrádi Naked, a groove és a dallamok mestere, immár egy évtizede játssza bravúros műfaji keresztezésekkel és lágy dallamvezetéssel megalkotott világzenéjét. Súlyos funk őrület, eszelős experimentális jazz és utazós dub pszichedélia, valamint gyönyörű hegedű dallamok, sötét és mély klarinét becsapódások és távoli szaxofon hangok. Hangok közelről s távolról, messzeségben, mindenhol.

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva