Dezslik Magdolna | 2024.08.10. 16:00
Balatoni manómesék #10 – Mi érdekes a piacon?

 

Egy szép nyári reggelen nagymama úgy döntött, hogy elviszi Misi és Marcsi manógyerekeket a termelői piacra. A két manógyerek nem igazán lelkesedett az ötletért; szívesebben hintáztak volna a kertben. De nagymama mosolyogva biztatta őket:

– Gyertek, gyerekek, a piacon rengeteg érdekességet találunk!

Amikor megérkeztek a piacra, Misi és Marcsi szeme felcsillant a sok színes stand láttán. Az eladók kedvesen kínálgatták a gyerekeknek a különféle gyümölcsöket.

– Kóstoljátok meg ezt a barackot! – ajánlotta egy mosolygós néni. – Édes és lédús!

A manógyerekek boldogan haraptak bele a barackba, majd következett a dinnye és a szőlő is. Mindenhol ínycsiklandó finomságokat találtak.

Nagymama minden standnál megállt egy kicsit, és mesélt a gyerekeknek:

– Nézzétek, itt vannak a sajtok. Ez a kecskesajt különösen finom. Tudtátok, hogy a Balaton-felvidéken sok kecske is él? – kérdezte nagymama.

Marcsi és Misi tágra nyílt szemmel hallgatták nagymama meséit. Még édességeket is találtak, és az egyik standnál egy üveg finom szörpöt is vettek, amit a közeli kertben termett gyümölcsökből készítettek.

Miközben sétáltak, Misi és Marcsi megálltak egy standnál, ahol sárgabarack és őszibarack volt kitéve.

– Nagymama, mi a különbség a sárgabarack és az őszibarack között? – kérdezte Misi.

Nagymama elmosolyodott és így válaszolt:

– Nos, gyerekek, a sárgabarack és az őszibarack nagyon különböznek egymástól. A sárgabarack kisebb, és a héja vékonyabb, általában narancssárga színű. Az íze édes és kissé savanykás. Az őszibarack nagyobb, és a héja szőrös, általában pirosas-sárga. Az őszibarack húsa lédúsabb és édesebb, mint a sárgabaracké.

– És melyikből lehet a legfinomabb lekvárt készíteni? – kérdezte Marcsi.

– Mindkettőből nagyon finom lekvárt lehet készíteni, de a sárgabarack lekvár különösen népszerű a gazdag, aromás íze miatt. Az őszibarackot pedig gyakran használják süteményekbe és gyümölcssalátákba is – magyarázta nagymama.

– Mi is nagyon szeretjük a sárgabaracklekvárt, főleg palacsintában – mondta Marcsi mosolyogva.

Miután megvették az ebédhez szükséges dolgokat, nagymama elvitte a gyerekeket egy közeli fagyizóba. Misi és Marcsi boldogan nyalogatták a fagyit, és nagymama megdicsérte őket:

– Ügyesen viselkedtetek ma, nagyon udvariasak voltatok!

Hazafelé menet a manógyerekek boldogan beszélgettek arról, milyen jó volt a piacon. Végül is kiderült, hogy a piac is lehet izgalmas kaland, tele finomságokkal és érdekes történetekkel.

Tovább olvasnád a manók történetét?

Szöveg és illusztráció: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva