Fábos Erika | 2020.08.26. 08:00
A kisvonat nagy születésnapja - Idén hetvenéves a fenyvesi kisvasút
Különleges lesz a XXIII. kisvasúti nap Balatonfenyvesen. Szeptember 5-én rendezik a nagyberki tájakat bejáró szerelvény születésnapját.

Szeptember 5-én szombaton délelőtt 10-kor indul a jubileumi járat Balatonfenyves és Somogyszentpál között. A vonatozáson kívül azonban még sok érdekes program várja a résztvevőket. Keskeny nyomközű járművek kiállítását lehet megnézni, a vasúti műhelycsarnokba is beengedik az érdeklődőket, ahol lesznek játék terepasztalok, egy felújítás alatt álló C50 727-es mozdony, régi vasúti személykocsik és tiszteletbeli gyermek mozdonyvezetőket is avatnak majd. A programokra külön részvételi jegyet kell váltani, de azok tombolaként, sorsoláson vesznek részt.

A balatonfenyvesi gazdasági vasút, a gazdasági vasutak vállalat utolsó, még üzemelő képviselője. A kisvasút építését – hetven évvel ezelőtt – 1950 tavaszán kezdték, a Nagyberek területén, Balatonfenyves és a mai Imremajor között. A lecsapolásokat követően a területen kialakítandó Balaton-Nagybereki Állami Gazdaság szállítási igényeinek kielégítésére közel 100 km hosszú vágányhálózatot terveztek, egészen a kaposvári cukorgyárig.

Az áruszállítási feladatokra tervezett kisvasúton már 1955-ben szükség személyszállító kocsikban megkezdték az utasok szállítását, majd 1956-tól megindult a menetrendi személyszállítás is. A területen található majorok lakosságát ezzel vitték munkába, iskolába, orvoshoz és szórakozni az Imremajorban felépült 500 személyes színházterembe.

Az 1960-as években az itteni áruszállítás a fénykorát élte, meghaladta az évi 130 ezer tonnát. Az 1970-es évek elejétől ez fokozatosan csökkent, az utolsó tehervonat 1990. május 14-én közlekedett.

A turistaforgalom, az 1980-as évek közepétől jelentősen megnőtt, az utasok jobb kiszolgálása érdekében 1987-ben a csisztai vonalat közel egy km-el meghosszabbították és a fürdő közelében egy háromvágányos állomást alakítottak ki, Csisztagyógyfürdő néven. A pálya rossz műszaki állapota miatt a csisztagyógyfürdői, illetve táskai vonalon 2002-ben felfüggesztették a személyszállítást, a rendszeres forgalom csak a Balatonfenyves – Somogyszentpál vonalon maradt meg. A személyszállítást 2012. szeptember 1-je óta a MÁV-START végzi, a vonatok a Balatonfenyves GV és Somogyszentpál állomások között közlekednek.

Az elmúlt két évben, összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat, hét vasúti átjárót és egy hidat újítottak fel, továbbá a balatonfenyvesi végállomás három deltavágányát és négy váltóját is korszerűsítették. A kisvasút indulóállomásán megszépültek a peronok, illetve egy C50-es típusú dízelmozdonyt is kiállítottak a gyerekek örömére.

A felújítás fontos volt, hiszen az erdei pálya egyre népszerűbb. Idén a fejlesztés folytatódik, elkezdődik a csisztafürdői vonal újjáépítése is.

Nyitókép és fotók: Csertei Gábor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva