likeBalaton.hu | 2020.06.07. 10:34
Balatonföldváron Diószegi Zoltán nyerte az év első vitorlásversenyét
Rendhagyó módon idén az Ezüst szalag éjszakai túraversennyel kezdődött a vitorlás versenyszezon. A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet eseményén az IRF Ventilo 28-as katamarán érkezett elsőként a célba.

A Balatonföldvár–Balatongyörök– Balatonföldvár távot mintegy tíz és fél óra alatt tette meg Diószegi Zoltán és legénysége, Székely András, Hunfalvy Csaba és Antal Gábor. A 118 hajóból álló mezőnyt alaposan próbára tette az éjszakai gyenge, nyugatias szél.

Beharangozó írásában a Spartacus emlékeztetett, hogy az Ezüst Szalagon eddig minden évre jutott izgalom: 2018-ban viharos szél, 2019-ben nagyon gyenge szellő, 2020-ban pedig a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások és szabályok betartása okozhat fejtörést a résztvevőknek és a szervezőknek. A versenyen 2018-ban az AC45-ös katamarán nyert, Vándor Róbert kormányzásával, az erős szélben mindössze 3 óra 4 perc alatt tette meg a távot. Tavaly a New Black Jack Décision 35-ös katamarán győzött, a tízszeres világbajnok osztrák Roland Gablerrel a kormánynál. Ennek a csapatnak a gyenge szélben az előző évinél percre pontosan öt órával több idő kellett a célba éréshez.

Így rajtolt a mezőny 2020. június 6-án 18 órakor:

Közzétette: Spartacus Vitorlás Egylet – 2020. június 6., szombat

A balatongyöröki bóját 22:49-kor versenyen kívül az MKB-Prospex érte el először, az IRF pedig 22.59-kor. Diószegi Zoltán legénysége végül 04:27:53 -kor futott be a földvári célba. “A 28 lábas hajó esélyei általában rosszabbak a hosszabb például 45, 35 lábas többtestűeknél, de a hajó könnyű súlya és a verseny alatt látott eredményes, bátor taktikai húzásaik vezettek a győzelemhez.” – írta oldalán a Spartacus Vitorlás Egylet.

Ezüstszalag befutó

Közzétette: Spartacus Vitorlás Egylet – 2020. június 6., szombat

A magyar szövetség május elején jelentette be, hogy a biztonsági kockázatok minimalizálásával, a fokozatosság elvét követve június 1-től újraindítja a versenyeket. A szombaton elrajtolt Ezüst szalagra a – parti rendezvények kötelező elhagyása miatt – csökkentett nevezési díjat csak átutalással lehetett befizetni, parti nevezés nem volt. A díjkiosztó elmarad, a díjakat – köztük az abszolút elsőnek járó örökös vándordíjat, egy súlyos ezüsttálcát – később juttatja el a helyezetteknek a rendezőség.

Nyitókép: Facebook/Spartacus Vitorlás Egylet

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva