Krausz Andrea | 2024.08.07. 16:01
Éjszaka figyeld a csillagszóró égboltot a Balatonnál – a hétvégére érkezik a Perseidák meteorraj
Akár a balatonföldvári, fonyódi vagy az akarattyai magaspartot is választhatod, hogy élvezd csillaghullást. Az égi jelenséget augusztus 11-én, 12-én vagy 13-án hajnalban lehet legjobban megfigyelni.

A Perseidák meteorraj egyike a legismertebb és leglátványosabb meteorrajoknak, amit évről évre augusztusban figyelhetnek meg az égbolt kedvelői szerte a világon.

Idén inkább az éjszaka második felében lesz látható Perseidák meteorraj

Az égi jelenségek rajongói augusztus 12-én, hétfőn számíthatnak a Perseidák meteorraj csúcspontjára.

Az előrejelzésekben azonban bizonytalanságok lehetnek, ezért érdemes több éjszakán át figyelni az eget, különösen augusztus 11-én, 12-én és 13-án hajnalban, amikor a meteorraj a legjobban megfigyelhető.

Nyári csillagles a balatonföldvári magasparton
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A fényviszonyokat kedvezően befolyásolja, hogy a félhold helyi idő szerint 22:54 körül nyugszik le, így augusztus 11-én valamivel korábban, míg 13-án később, ezt követően sötétebb égbolt várható. A sötétedés után már érdemes figyelni az eget, mivel a csúcspont körül óránként 75-100 meteor is megjelenhet, bár hazánkban a késői sötétedés miatt ez a szám valamivel alacsonyabb lehet – tájékoztatott a svabhegyicsillagvizsgalo.hu.

A porszemcsétől a dió méretűig

A Perseida meteoroidok, amik a meteorokká válnak, 59 km/s sebességgel lépnek be a Föld légkörébe. Ezek mérete változó, porszemcsétől a dió méretig terjedhet, és a nagyobbak fényes tűzgömböket képesek kialakítani. A Perseida meteorok többsége nem éri el a Föld felszínét.

Belépéskor az extrém nagy mozgási energia miatt a légkör molekuláit ionizálják, és ennek közvetett fényjelenségét észleljük.

Ezek a meteorok nagyjából 90 km magasságból indulva, néhány másodperc alatt 30 km magasságig esnek, ahol láthatóvá válnak, és amennyiben túlélik a légkörbe való becsapódást, onnantól kezdve szabadesésben érkeznek a Föld felszínére.

A meteorraj csúcspontja után a Perseidák lassan csökkenő gyakorisággal lesznek láthatók egészen augusztus 24-éig. A meteorok látszólag a Perzeusz csillagképből, az ún. radiánsból érkeznek, innen is kapta a meteorraj a nevét. A legtöbb meteort hajnalban, a szürkület előtt lehet megfigyelni, amikor a Föld forgása következtében a meteorok szemből érkeznek, ekkor pedig a radiáns is a legmagasabban helyezkedik el az égbolton.

A hullócsillagok ebből az irányból érkeznek
Forrás: Stellarium desktop

Látogass el a Planetáriumba

A Bakony-Balaton Geopark területén fekvő bakonybéli Pannon Csillagda is részt vesz az „Egy hét a csillagok alatt” országos rendezvénysorozatban.

Hullócsillaglessel, csillagképtúrával, távcsöves bemutatókkal, planetáriumi filmvetítéssel és előadásokkal várják az érdeklődőket 2024. augusztus 8-9-10-én este 21:00 órától.

Programok várnak a Pannon Csillagdában
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Csillagdában nappali és éjszakai jegyek megvásárlására is van lehetőségünk, ám a kupola csak tiszta időjárás esetében látogatható.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva