Krausz Andrea | 2020.05.28. 06:00
Ezt a mázlit! Kifogta a Balaton legnagyobb pontyát, pedig csak bedobott két szem kukoricát!
Takács Edvárd nem gondolta volna, hogy ekkora szerencséje lesz és egy sima bedobós horgászat végén kifogja a Balaton egyik legnagyobb óriását. 2020. május 25-én a horgára akadt az a gyönyörű ponty, amellyel megdönthette volna a hivatalos rekordot. Egy nem hivatalos mérlegelés során 30,5 kg-ot mutatott a mérőműszer.

Elképesztő történet zajlott le a balatonföldvári mólón, ahová Takács Edvárd egy teljesen átlagos mólóvégi horgászathoz készülődött.
A férfi C&R horgászatot tervezett (Catch & Release, vagyis fogd meg és engedd vissza), ezért nem volt nála a bojlis horgászok nagyon fontos kelléke, a pontyzsák – írja oldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Ez az eszköz arra jó, hogy biztonságosan vízben tartsák a hatalmas állatot, amíg például a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a helyszínre nem érnek, és mérlegeléssel, fotók készítésével hitelesítik a kapitális rekordot. (Minderre egyébként a bojlis, vagyis behúzós horgászok vannak a leginkább felkészülve, ők kifejezetten a hatalmas pontyokra specializálódnak és a behúzós horgászrend szerint ők kötelesek bejelenteni az általuk fogott 20 kg-nál nagyobb pontyokat.)

Takács Edvárd csak néhány órás “rapid” pecára készült a frontos időjárásban, amikor dobós módszerrel bevetette végszerelékét, amelyen két szem kagylós kukoricát kínált fel egy hungarocell golyóval kikönnyítve. Este, negyed 9 körül megjött a kapás. A behemót nagy állat nem adta könnyen a bőrét, a horgász majdnem egy órán át harcolt vele, sőt a mólón lévők segítségét is igénybe vette.

Takács Edvárd közel egy órát küzdött a ponttyal (Fotó: Takács Edvárd/balatonihal.hu hivatalos)

Le is mérték a gyönyörű állatot, amely 30,5 kg-ot nyomott és elkészült néhány boldog fotó is, de nem lehetett tovább tartani a pontyot. Minél gyorsabban útjára kellett engedni a vízbe. Ám így a teljesítményt a halgazdálkodási cég szakemberei nem tudták hitelesíteni.

Gyorsan vissza kellett engedni a tóba (Fotó: Takács Edvárd/balatonihal.hu hivatalos)

A hivatalos pontyrekord egyébként Gödry Zoltán Máté nevéhez köthető, akinek horgára egy 30,125 kg-os, 98 cm hosszú óriás akadt Balatonszepezden 2019. május 25-én. Erről itt olvashatsz!

Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. horgászati ágazatvezetője szerint egyébként látva a halról készült fotókat reális, hogy a ponty testtömege 30 kg közelében van, vagy azt akár meg is haladhatja.

És most jön még egy csavar a történetben! A siófoki szakemberek azonnal beazonosították a pontyot, mint régi ismerőst. Ezt a hatalmas és falánk állatot eddig bizonyíthatóan már összesen ötször kifogták a tóból, ez volt a hatodik eset, hogy horogra akadt. Ráadásul a kis huncut körbeúszta a Balatont, három év alatta ugyanis mindig más helyszínen kapott puszit és ölelést a pecásoktól, akik boldogságukat egy-egy fotón is megörökítették. A helyszínek Balatonfenyves, Balatonberény, Alsóörs, Balatonakarattya, Balatongyörök és most, Balatonföldvár. A különleges horgászeset ékes példája annak, hogy nem csak behúzva, vagy bojlis módszerrel reménykedhetnek a horgászok a kapitális halakban. A Balatonon bárki megfoghatja élete halát!

Ugyanaz a hal hatszor, más-más súlyban:

2017. 04. 27., Balatonfenyves, 23,2 kg (Fotó: balatonihal.hu/hivatalos)

 

2017. 10. 05., Balatonberény, 23,4 kg (Fotó: balatonihal.hu/hivatalos)

 

2019. 04. 27., Alsóörs, 26 kg (Fotó: balatonihal.hu/hivatalos)

 

2019. 05. 01., Balatonakarattya, 27 kg (Fotó: balatonihal.hu/hivatalos)

 

2019. 05. 25., Balatongyörök, 26,4 kg (Fotó: balatonihal.hu/hivatalos)

 

2020. 05. 25., Balatonföldvár (Fotó: Takács Edvárd/balatonihal.hu/hivatalos)

 

Tudtad?
A lefotózott pontyokat éppen úgy be lehet azonosítani, mint az emberek ujjlenyomatát, ugyanis nincs két egyforma pikkelymintázat és ponty. Erről itt olvashatsz!

Krausz Andrea

Nyitókép: Takács Edvárd/balatonihal.hu/hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva