E.J./ripost.hu | 2021.04.26. 08:00
A Titanic-túlélő magyar hajóorvos soha többé nem hajózott a Balatonon
A Titanic-nak volt egy magyar hajóorvosa, aki túlélte a katasztrófát, de soha többé nem hajókázott, még a Balatonon sem.

Az 1912 áprilisában elsüllyedt Titanic hajóroncsa hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a kincsvadászokat és a szakembereket, ám, ha bármit meg akarnak még tudni a történelmi jelentőségű hajóról, sietniük kell. A 109 éve hullámsírban fekvő vas- és acélmonstrumot egy ritka, vasfaló baktérium támadta meg, ami gyorsan és kegyetlenül dolgozik: 2040-re szó szerint eltűnhet a Titanic az óceán mélyéről. Pedig a Titanic elsüllyedése a XX. század legnagyobb hajókatasztrófája volt, történeteit és a tragédia körülményeit ma is kutatják. Nem csoda, hiszen 2208 fővel futott ki Southamptonból az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó, ami alig hat nappal később már a hullámsírban feküdt, az utasok közül pedig mindössze 712-en élték túl a katasztrófát.

A Balatonnál is történtek a múltban hajóbalesetek. A nagy, balatonfüredi hajókatasztrófáról itt olvashatsz. Tudtad, hogy fel akarták akasztani a hajóskapitányt?

A mai napig sok titkokat rejtő hajóról a Duna Televízió Ridikül című műsorában Dióssy Klári műsorvezető pénteken beszélgetett a vendégeivel: Elter Tamás történész, tengerkutatóval, Kaszonyi Sándorral, az R.M.S. Titanic Magyar Kutatócsoport alapítójával, Susányi Oszkár hajómodell-készítő mesterrel és Völgyi Péterné dr. Reich Mártamagyar-francia szakos tanárral, akinek nagyapja, dr. Lengyel Árpád a Titanic egyetlen mentőhajójának, a Carpathiának volt a magyar hajóorvosa.

Itt is írtunk a tragikus sorsú füredi hajóbalesetről, amelyben gyerekek is életüket vesztették.

A magyar orvos unokája elvitte a stúdióba nagyapja néhány eszközét, köztük egy távcsövet, amely megjárta a tragédia helyszínét. Dr. Lengyel Árpád egyébként a magánéletben, társaságban sosem beszélt a katasztrófáról, sőt unokája elárulta azt is: nagyapja soha többet nem szállt hajóra, de még balatoni hajókázásra sem vállalkozott.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva