Sági Ági | 2018.07.04. 12:36
Az Anna-báli kulisszák mögött
Nagyestélyi, elegancia, az úri közönség táncol. 193. alkalommal tartják Balatonfüreden az Anna-bált.

 

Hogy meg lehet újítani egy társasági eseményt, amit 1825 óta töretlenül (na jó, azért egy- két év a háborús időszakokban kimaradhatott) megtartanak, arra jó példa a balatonfüredi Anna-bál.

Gyógy tér, Nagyszálló (ma Anna Grand Hotel). A felvétel a 150. Anna-bálon készült. Fotó: fortepan

A bált először Szentgyörgyi Horváth Fülöp János királyi táblai ülnök adta 1825-ben, lánya, Krisztina kedvéért, akinek nevét csak a történetírók egészítették ki később Anna-Krisztinára. Ő ezen a bálon találkozott férjével, a később aradi vértanúvá lett Kiss Ernővel. 2003 óta a vértanú altábornagy emlékére átadják a Kiss Ernő díjat, annak a férfinak aki sokat tesz a városért.
A Balaton-parton a reformkorban jellemzőek voltak a nyári bálok, a füredi Anna-bált Anna napkor tartották. Bár az évtizedek, sőt a századok is múltak, a tradíció töretlen maradt.

Az Anna bál a nép ópiuma. Míg a szépen felöltözött hölgyek és urak a Vaszary Galéria kertjében gyülekeznek, ahol a hölgyek nyakába akasztják a sorszámozott herendi porcelán szíveket, a városlakók a kerítésen kívülről csodálják a ruhákat, és bámulják a szórakozó úri népet. Az biztos, hogy nem olcsó mulatság a bálozás: egy jegy 70 ezer forintba kerül, amiben az ötfogásos vacsora, a báli program és a porcelánszív mellett egy welcome drink is benne van. Igaz, 25 ezer forintért sétálójegyet is lehet venni, ebben nincs a vacsora és a garantált ülőhely. A háromszáz méteres bevonulást a bál helyszínére a nézelődők sorfala között teszik meg a tűsarkakon bálozók, de ennek itt hagyománya és kedves, kisvárosi hangulata van. Egy-egy szép nőt, vagy izgalmas ruhát tapssal jutalmaz a közönség.

Bóka István Balatonfüred polgármestere is beszámolt az újdonságokról

Mondjuk nem akármi lesz az Anna-báli menü. Mint Tóth József séftől – az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón megtudtam – a nagy napon a 30 fős szakács stáb irányítása komoly logisztikai feladat, hiszen egyszerre hét helyszínen kell az ötszáz vendégnek tálalni, úgy, hogy nem lehet hideg a leves. Illetve a leves idén pont lehet hideg, mert most szakítanak a húsleves hagyománnyal és egy őszibarack krémleves lesz a menü levese. A hideg előétel citrusos kecsege kacsamájjal, gyömbérrel és uborkazselével, kaviárral és céklás tuile-vel. A halandó számára rejtélyes név a google szerint egy ehető csipke ostyát takar.
A főétel borjúfilé és galambcomb további rengeteg kiegészítővel, a desszert joghurtos szelet.

előétel

leves

főétel

desszert

Amiről az Anna-bál leginkább híres- hiszen néhány évig a Duna tévé is közvetítette- az nem más mint a bál- szépe választás. Bár ezt így hívják, valójában nem sokban különbözik a szépségkirálynő választástól, csak itt nincs bikinis kör. Itt kapnak szerepet a számozott herendi szívek. Mert ha egy hölgy a nyakában a szívvel sétálgat az Anna Grand Hotel kertjében, akkor ez azt jelenti, hogy részt vesz a versenyen. Időnként ezt az éltesebb asszonyok is megteszik, de rájuk általában nem szavaz senki. A versenyen az első körben a báli közönség szavaz a legszebb lányra, majd a legtöbb szavazatot kapott tíz lány közül a zsűri választja ki a nyertest és két udvarhölgyét.

Tavaly a füredi magas, szőke, és tényleg gyönyörű Barna Dorina lett a Bál Szépe. A 18 éves Dorinából simán lehetne az új Mihalik Enikő, mint meséli sok megkeresést kapott az Anna- bál után, de más tervei vannak. Idén érettségizett Veszprém legjobb gimnáziumában, a Lovassyban matematika tagozaton, és a divatnál jobban érdekli a matek. Bár a divat fővárosában, Milánóban jár majd egyetemre, de ott nemzetközi közgazdaságtant tanul majd.

Dorina szép, és okos is. Milánóban nemzetközi közgazdaságtant tanul szeptembertől

Barna Dorina Lengyel Ernő az Anna Grand Hotel tulajdonosa és Bóka István polgármester között

A lányok nyereménye a megtiszteltetés mellett egy- egy herendi porcelán serleg, különböző mintákkal. Az első helyezett lány például Royal Garden mintával díszített serleget kap, amiről azon kívül, hogy nagyon szép, azt is tudni kell, hogy ezzel a mintával díszítették azt a hatszemélyes étkészletet is, ami a magyar állam hivatalos nászajándékaként Schmitt Pál adott át Vilmos brit trónörökösnek.

A Kiss Ernő díj és a serlegek

Az Anna-bál köré Füreden hat éve egy egész fesztivál épül. A hagyományok Háza szervezésében népzenei prímások versenyét tartják majd július 17-én és 18-án, kedden és szerdán. Szerda este a 11 versenyző, énekesekkel és a Felszállott a Páva tehetségeivel ingyenes koncertet adnak majd a Gyógy-téren felállított színpadon. Mint, Kelemen László a Hagyományok Háza igazgatója kiemelte, idén egy szlovák versenyző is eljön, hogy magyar népzenét játszhasson az érdeklődőknek.
A prímásversenyt csütörtökön és pénteken az operafesztivál követi, ahol a Magyar Állami Operaház énekkara, majd pénteken a szólistákkal kiegészülő zenekara ad majd koncerteket, 21-én, szombaton lesz a bál, ahol az Operaház balettkara táncolja a palotást, majd vasárnap Puccini Bohém életének egy modern feldolgozásából készült filmet vetítik a Gyógy-tér óriás kivetítőjén.

Az Állami Népiegyüttes tagjai a sajtótájékoztató résztvevőinek zenéltek

A bál hölgyvendégei ibolyakék, sorszámozott szívet kapnak belépéskor. Az ételkülönlegességek is a nemes anyagból készült, Apponyi-mintás tányérokra kerülnek, amelyekből 3500 darabot hoznak erre az alkalomra, 60 millió forint értékben.

A tájékoztatón az újdonságok közül Cserép László az önkormányzat képviseletében elmondta, a három nemzeti ménesgazdaság – a mezőhegyesi, a szilvásváradi, a bábolnai – díszfogataival nem csak a bál szépe, hanem a jelentkező vendégek is végigkocsikázhatnak Balatonfüreden.

A szervezők célja, hogy minél többen kapcsolódjanak a báli hangulathoz, ezért utcabál miatt lezárják a Blaha Lujza utcát. – Törzsgárdánk szolgálja ki a vendégeket, a hotelt már javában csinosítjuk – utalt az előkészületekre Lengyel Ernő, a szálloda tulajdonosa.

Szöveg és fotó: Sági Ági és társoldalunk a veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva