Kovács Erika / veol.hu | 2022.05.16. 14:00
Az elegancia versenye Füreden
Frank Sinatra világslágerei tökéletesen illeszkedtek a Concours d’Elegance kivételes eleganciájához, ahol ötven különleges autót csodálhatott meg a közönség.

Különleges autók a sétányon

Méltó helyszínt biztosít a Balatonfüred Concours d’Elegance számára a kivételes szépségű Tagore sétány. A félszáz hazai és külföldi veteránautó-különlegességet bemutató eseményt mások mellett Bóka István, Balatonfüred polgármestere nyitotta meg szombaton, melyen bemutatták a rendezvény támogatója csúcsmodelljeit is.

Az autók gördülő múzeumának is beillő Balatonfüred Concours d’Elegance, az elegancia és a nagy múltú márkák találkozása hagyományt teremtett Magyarországon is, melynek alapítója Valker Viktor, fővédnöke Zoób Kati divattervező, iparművész.

A rangos eseményt hetedik alkalommal rendezték meg a városban.

Fotó: Nagy Lajos / Veszprémi Napló

Életre kelt Frank Sinatra

Életre kelt Frank Sinatra, a legendás énekes-színész, méghozzá a Gábriel előadóművész, az esemény házigazdája jóvoltából a sétányon, mely zsúfolásig megtelt Balatonfüreden szombaton. A világslágerek, az ismert dallamok tökéletesen illeszkedtek az esemény kivételes eleganciájához, a sétányon ötven különleges autót helyeztek el, a közönség az Európában is ritkaságnak számító személy- és versenyautókban gyönyörködhetett.

Salgó András, a főtámogató BMW Group kommunikációs igazgatója köszöntőjét követően méltatta az eseményt Bóka István polgármester, melyet kiemelkedőnek nevezett a város idegenforgalmában.

Túra a Balaton-felvidéken

A veterán járművekkel tulajdonosaik pénteken túrán tekintették meg a Balaton-felvidék szépségeit, természeti kincseit, az értékelés több kategóriában szombaton reggel kezdődött meg, majd pedig az eredményhirdetés után az autókkal bemutatkoztak a városban. A zsűriben a műszaki szakemberek mellett, akik az eredetiséget vizsgálták, művészettörténész és képzőművész is helyet foglalt, ugyanis az elegancia és a forma mentén értékelték a kivételes autó­csodákat.

Fotó: Nagy Lajos / Veszprémi Napló

 

Valker Viktor elmondta, a legrégebbi autó egy 1905-ben gyártott Lorainne Dietrich, illetve egy 1911-es Mercedes. A legkülönlegesebbet szerinte nehéz megnevezni, mert valamennyi a világ összes hasonló rendezvényén esélyes lenne. Az üzletember, aki gyűjtő egyben, kollekciója több jeles darabját is elhozta, így például egyik büszkeségét, az 1948-as Rolls-Royce Silver Wraithet, melynek első tulajdonosa egy indiai maharadzsa volt, majd az autó árverésen kelt el Londonban. A magyar gyűjtők igényesek, nagyon komoly autókkal rendelkeznek, abszolút versenyképesek Európában, illetve a világon.

Fotó: Nagy Lajos / Veszprémi Napló

Az elegancia versenye

Mint ismert, a Concours d’Elegance francia kifejezés, jelentése: az elegancia versenye. A kezdetek a 17. századi francia arisztokráciáig nyúlnak vissza, amikor parádézva felvonultatták lovas hintóikat Párizs parkjaiban. Később a lovakat automobilok váltották fel, főleg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az említett néven adománygyűjtő eseményt szerveztek. Itáliában, a Comói-tó partján 1929 óta rendezik meg a versenyt, amely az egyik legelegánsabb autós társasági esemény a tó partján fekvő luxusvillák kertjében.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva