likeBalaton.hu | 2024.10.01. 16:00
Európai Madármegfigyelő Napok Magyarországon
Tavaly 34 ország, 777 helyszínén több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME országszerte 18 megyében és Budapesten, 57 helyszínen (ezek száma még emelkedhet a hét folyamán) várja az érdeklődőket 2024. október 5-6-én (szombat-vasárnap). A részletekről egyesület honlapján lehet tájékozódni, és itt érhető el az elektronikusan kitöltendő és beküldendő jelentőlap.

Az évenkénti összesített eredmények elképesztő számokat mutatnak: tavaly 34 ország, 777 helyszínén több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő.

Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly az első kategóriában első, a másikban második, a harmadikban pedig negyedik helyezettek lettünk.

A madármegfigyelő napok balatoni állomásai

Veszprém vármegye

Helyszín: Várpalota, Nagybivalyos horgásztó

Időpont: 2024.10.05. 15.30

Program: Madármegfigyelő séta

Facebook-esemény

Helyszín: Veszprém, Betekints-völgy, Gulya-domb

Időpont: 15:00

Program: Madármegfigyelő, természetismereti séta

Facebook-esemény

Helyszín: Várpalota, S-2 tavak

Időpont: 2024.10.06. 7:00-11:00

Program: Madárgyűrűzés

Facebook-esemény

Helyszín: Balatonfűzfő, Tobruk Strand

Időpont: 2024.10.06. 14:00

Program: Madármegfigyelő, természetismereti séta

Facebook-esemény

Zala vármegye

Helyszín: Zalavár (Esztergályhorváti), gát

Időpont: 2024.10.05. 8.00-11.00

Program: madármegfigyelés

Facebook-esemény

Somogy vármegye

Helyszín: Siófok Hajóállomás

Időpont: 2024.10.05. 8:00-9:00

Program: Siófoki Hajóállomás környékén madármegfigyelés

További információ/kapcsolat: Kapcsolat: Pálinkás Andor +3630/930-3865

Facebook-esemény

Helyszín: Siófok – Töreki Madármegfigyelő torony

Időpont: 2024.10.05. 10:00-12:00

Program: Töreki tó rendszer 9-es, 10-es taván madármegfigyelés, madárszámlálás

További információ/kapcsolat: Pálinkás Andor +3630/930-3865

Facebook-esemény

Helyszín: Kaposvár-Toponár Orci települések közötti rét.

Időpont: 2024.10.06. 8.00-12.00.

Program: Madárgyűrűzés

Fotó: illusztráció/Shutterstock

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait.

Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez:

  • jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + megye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását
  • ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 6-a vasárnap 16 h-ig

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai október 6-a vasárnap 16-17 h között összesítik, majd 17 h-kor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan már másnap, október 7-én ad hírt az egyesület.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

A madármegfigyelő napok háttere

A hazai helyszínek fő programja többnyire egy könnyű séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. A terepi vezetők a kézi távcső mellett lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, de akinek van saját távcsöve, annak érdemes magával vinnie.

Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét. A szakemberek itt a vendégekkel közösen óránként ellenőrzik a közelben álló hálókat, a befogott madarakat pedig mindenki testközelből csodálhatja meg. A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda térnek vissza, így az érdeklődők a négy-öt órás rendezvények időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek.

A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre menni a megadott időpontban.

Hogyan készülj a madármegfigyelésre?

Ha részt veszel a Európai Madármegfigyelő Napok valamelyik programján, érdemes előre felkészülni, hogy minél élvezetesebb és kényelmesebb legyen a természetben töltött idő. Íme néhány hasznos tipp, hogy mire figyelj és mit vigyél magaddal.

1. Öltözködés: készülj az időjárásra!

  • Réteges öltözet: Az októberi időjárás változékony lehet, reggel hűvös van, napközben pedig felmelegedhet. Válassz réteges ruházatot, amely könnyen le- vagy felvehető.
  • Vízálló lábbeli: Ha a program a tóparton vagy nedves réteken lesz, válassz vízálló cipőt vagy bakancsot.
  • Sapka, sál, kesztyű: Kora reggel vagy estefelé már hűvösebb lehet, ezért érdemes könnyű kiegészítőket is magaddal vinni.

2. Felszerelés: mit érdemes magaddal vinni?

  • Távcső vagy teleszkóp: Ha van saját távcsöved, mindenképp hozd magaddal, hogy közelebbről is szemügyre vehesd a madarakat. A helyszíneken gyakran van állványos teleszkóp is, de saját eszközzel kényelmesebb megfigyelni.
  • Madárhatározó: Ha még nem vagy gyakorlott madármegfigyelő, egy kis kézi madárhatározó vagy egy mobilapplikáció hasznos lehet, hogy gyorsan beazonosíthasd a látott fajokat.
  • Jegyzetfüzet és toll: Jegyezd fel, hogy milyen madarakat láttál, mennyi példányt figyeltél meg, és hol történt a megfigyelés. Ez segíthet az összesített adatok rögzítésében, és izgalmas később visszaolvasni a saját feljegyzéseidet.

3. Kényelem: gondolj a hosszú sétákra!

  • Hátizsák: Egy kisebb hátizsák, amibe a szükséges dolgokat (vizet, nassolnivalót, esőkabátot) el tudod pakolni.
  • Ülőpárna vagy pléd: Ha sokáig maradnál egy helyen, egy kisméretű ülőpárna vagy pléd kényelmesebbé teheti a megfigyelést.
  • Víz és rágcsálnivaló: Ne felejts el elegendő folyadékot és némi harapnivalót magaddal hozni, különösen, ha hosszabb ideig tartó programra készülsz.

4. Tartsd be a helyszíni szabályokat!

  • Halk viselkedés: A madármegfigyelésnél a csendesség és a türelem kulcsfontosságú. Kerüld a zajos mozgást és a hangos beszédet, hogy ne riasszuk el a madarakat.
  • Ne etesd a madarakat!: Bár csábító lehet, hogy kenyérrel vagy más élelemmel csalogassuk a madarakat, ez egészségügyi problémákat okozhat számukra, különösen a vízimadarak esetében.

5. Figyeld az időjárás-előrejelzést!

A természetben töltött idő élménye nagyban függ az időjárástól. Nézd meg előre, milyen időre számíthatsz aznap, és ha szükséges, készülj fel esőkabáttal vagy napvédő krémmel.

6. Fontos adatok a megfigyeléshez

Ha önállóan veszel részt az eseményen és a kertedben, parkban, vagy egyéb helyszínen figyeled meg a madarakat:

  • Jegyezd fel a helyszínt (település és megye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb faj nevét és példányszámát.
  • Ha nem ismered fel a fajokat, elegendő a madarak számát leírni.
  • Ezeket az adatokat az esemény weboldalán található elektronikus űrlapon tudod beküldeni.

Ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy a madármegfigyelés ne csak hasznos, de élvezetes élmény is legyen. Ne feledd, a legfontosabb a természet tisztelete és a madarak zavartalan megfigyelése!

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva