csupasport.hu | 2021.03.01. 12:00
Hamarosan kezdődik a vitorlásszezon - tanuld meg te is
Mindjárt itt a vitorlásszezon! Ha régóta dédelgetett vágyad, hogy te irányíts egy vitorlás hajót, még éppen időben vagy egy tanfolyam elvégzéséhez.

A megújulási vágy az emberi élet mozgatórugója. Mindenkinek szüksége van rá, hogy néha belevágjon valami újba, amivel még sosem találkozott. Ennek oka egyénenként változik, de a késztetés hátterében általában az önmagunknak bizonyítás igénye áll.

Sport, hobbi, szórakozás, felejthetetlen élmény

A vitorlázás fogalma sok mindent lefed, így ha már régóta keresel egy új lehetőséget a tanulásra és a szórakozásra, ne gondolkozz tovább, szerezd meg a jogosítványt még a vitorlásszezon előtt!

Egy vitorlástanfolyam elvégzése egy életre szól

A vitorlázásról lelki szemeink előtt idilli képek elevenednek fel: naplementék, szeretteinkkel töltött közös percek, nyaralások. Ez azonban még semmi ahhoz képest, amit egy vitorlás kapitányaként élhetsz át a hajó irányítása közben:

  • megtapasztalod a szabadság egy egészen új formáját, a szél energiájának köszönhetően irányítasz. Garantáltan meghatározó pillanat lesz, amikor a szél belekap a vitorlába, és átérzed, hogy kizárólag te uralod a helyzetet
  • rátalálsz a mindennapok egy új motivációjára; nemcsak a meghatározó pillanatok játszanak nagy szerepet, hanem az a flow-élmény is, az, hogy egy időre mindent magad mögött hagysz
  • kemény fizikai tevékenységet végzel, így a lélek és a test tökéletes harmóniáját teremted meg. (Tévhit, hogy a vitorlázás „öreguras” sport, mi több, nagy erőnlétet és állóképességet igényel. Ha valaki vitorlázáson gondolkodik, fontos, hogy a heti rutin részét képezze egy állandó edzési forma.)
  • egy életre szóló fejlődési lehetőséget szerzel, mindig lesz helye benne a bütykölésnek, a tudás folyamatos bővítésének, az egyedül és másokkal eltöltött világmegváltó perceknek – végül, de nem utolsósorban pedig az olyan külföldi kalandoknak, amikor már nemcsak a szárazföldről, de a víz perspektívájából is megismerheted a felfedezésre váró tájegységeket

Olvastad már a Rakonczay Gáborral készült interjúnkat? Ő aztán igazán érti ezt a sportot.

Vitorlásjogosítvánnyal szabadabb az élet

Tetszett, amit olvastál, kedvet kaptál hozzá? A vitorlásszezon már itt van a nyakunkon, de még mindig nem késő, hogy belevágj a képzésbe! Ahhoz, hogy vitorlásjogosítványt szerezz, nincs szükséged másra, mint egy vitorlástanfolyamra és az elméleti, valamint gyakorlati vizsgák sikeres teljesítésére. A jelentkezésnek nem alapfeltétele, hogy bármilyen előismerettel rendelkezz, még attól sem kell tartanod, hogy nem lesz időd rá!

Elég csupán hat nap ahhoz, hogy megfelelő elméleti és gyakorlati tudást szerezz a vizsgák sikeres teljesítéséhez, így nem sokkal később már azon gondolkodhatsz, hogy mely helyek lesznek a következő célállomásaid. Eleinte érdemes hazai terepen maradni, hogy később már gyakorlottabb kapitányként szeld a hullámokat azokban az országokban, amelyekben nem ér véget a vitorlásszezon – remek választás lesz például Görögország vagy Spanyolország.

Olvasd el interjúnkat a Magyar Vitorlázók Szövetségének elnökével!

Fotó: sonline.hu

A víz közelében és a természetben kikapcsolódni az egyik legjobb időtöltés egy nehéz hét után. A vitorlásjogosítvány megszerzésével ennek lehetősége csak hatványozódik, mígnem a sporttevékenység és a relaxáció összekapcsolódik egyéb kirándulási alternatívákkal, így olyan gasztronómiai élményekkel, mint a borkóstolás.

Ha a családoddal vagy a barátaiddal már régóta tervezed felfedezni a balatoni borvidéket, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy a vitorlás-gyakorlatszerzést összekötöd a hétvégi kirándulásokkal. A célállomások kiválasztásában sokat segít az ízlés, ugyanis az egyes régiók borfajták szerint is kategorizálhatók.

Aki például a könnyedebb fehérborokat és pezsgőket részesíti előnyben, annak érdemes a balatonboglári borvidéket választani, míg az olaszrizling-rajongóknak biztosan Tihany lesz a legjobb választás. Végül, de nem utolsósorban, a testesebb és zamatosabb ízek kedvelőinek irány a badacsonyi kikötőállomás!

 

Forrás: csupasport.hu

 

Nyitókép: Balogh Ákos/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva