veol.hu/B. Virág Rita | 2020.06.19. 17:00
Hétvégén rendezi első viadalát a Balatonfüredi Yacht Club
Több Európa- és világkupának, Európa- és világbajnokságnak is házigazdája lett volna a Balatonfüredi Yacht Club (BYC), azonban a pandémia miatt minden nemzetközi megmérettetést töröltek vagy elhalasztottak. A három hónapos kényszerszünet után a hétvégi V4 Olimpiai Reménységek versenye már a helyzet normalizálódását jelzi.

— Május elején rendeztük volna a Tolnai-emlékviadalt, azonban ezt nem tudtuk lebonyolítani, és bepótolni sem szeretnénk, mert ennek a túraversenynek az időpontja is hagyományos — kezdte Böröcz István, a BYC ügyvezető igazgatója. — A nemzetközi és az Európai Vitorlás Szövetség valamennyi eseményét december 31-ig törölte vagy elhalasztotta. Áprilisban tartottuk volna a Melges 24 Európa-kupát, ezt jövőre rendezhetjük meg, idén nem lenne értelme.

Böröcz István örömmel számolt be róla, hogy az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, ezt jelzi a hétvégi V4 Olimpiai Reménységek, a Rooster-Monautix BYC ranglistaverseny lebonyolítása is. A regattára Szerbiából is jelentkeztek már, ám elsősorban az Optimist, Laser és RS Feva hajóosztályok hazai képviselőit várják június 19–21. között.

— Szeretnénk mindent szabályszerűen, az előírások betartásával alakítani. Amit csak lehet, azt online végzünk. Természetesen a telepen kötelező a másfél méteres távolság betartása. Azoknak, akik a környék klubjaiból érkeznek, több időt hagyunk majd, hogy felsorakozzanak a rajtvonalon. Akik távolabbról jönnek, mondjuk egy Fertő-tavi egyesületből, azoknak természetesen igyekszünk megoldani az elhelyezését — magyarázta a klubvezető.

(Fotó: BYC hivatalos)

Az is a helyzet javulását mutatja, hogy mintegy két hete már valamennyi korosztály edzésbe állt. Az olimpikon Vadnai Benjámin és testvére, Jonatán pedig visszatért Horvátországba, ott edzőtáboroznak. A Veol megtudta, hogy a koronavírus-járvány előtt Portugáliában edzett a fürediek egy csoportja, ám a határok lezárása miatt kint ragadt a klub egyik hajója és kisbusza. Ennek pótlása most komoly nehézségek elé állítja a vezetőket, s azon vannak, hogy mielőbb vissza tudják hozni a járműveket.

Böröcz István kiemelte, az elmúlt három hónap leállása azt jelentette, hogy a kalkulált pénzügyi bevételek elmaradtak. Ez rendkívül érzékenyen érintette a sportkört, és komoly erőfeszítéseket igényel, hogy a működést biztosítani tudják.
— Elég speciális a helyzetünk, hiszen nemcsak sportklubként funkcionálunk, hanem ingatlankezelés és a kikötők üzemeltetése is a feladatkörünkbe tartozik. Az elmúlt évek felelős és szigorú pénzügyi gazdálkodásával jó helyzetben voltunk, szépen fejlődtünk, azonban a pandémia jelentős bevételkiesést hozott, és megbecsülhetetlen, milyen további károkkal kell számolnunk. Most úgy kalkulálunk, hogy éves bevételünk 35 százaléka kiesett, de az is lehet, hogy nem áll meg itt.

Böröcz István hozzátette, próbálják túlélni a 2020-as esztendőt, és bizakodnak, hiszen Magyarország a járvány kezelésében jelenleg előrébb tart, mint sok másik európai ország.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva