likebalaton.hu | 2020.04.10. 14:00
Húsvétkor jön a karantén-kincsvadászat!
Könnyű egy kertes házból kiírni a közösségi hálóra, hogy „maradjatok otthon!” De betartani két-három gyerekkel, a 45 négyzetméteres panelben, ez azért jóval nehezebb dolog. Azt tapasztalható, hogy egyre több szülő és gyermek viseli rosszul a karantén okozta konfliktusokat — nyilatkozta Éskovács Péter, a Füred Kapitány megteremtője.

— Különösen azokban a családokban nagy a feszültség, akik kisebb lakótelepi lakásban laknak és még arra sincs módjuk, hogy a kertjükben szabadabbnak érezhessék magukat. Az ilyen kisebb lakásokba szorult családoknak próbálunk segíteni azzal, hogy a Balaton partjára tervezett húsvéti kincsvadászat játékait juttatjuk el a gyerekekhez, és a kampányban bevetjük Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst is — tette hozzá az akció egyik ötletgazdája.

Kérdezzük az óvónőket, ha kifogytunk az ötletekből

— Tudjuk, hogy ezzel az akcióval nem oldjuk meg a gyerekek és a szülők problémáit, továbbra sem javasolt a játszóterekre menni, stb. Inkább csak jó példát szeretnénk mutatni arra, hogy ki lehet találni olyan játékokat, amelyek egy kicsit oldják a feszült hangulatot a gyerekekben, akik egyébként viszonylag keveset értenek ebből a most kialakult helyzetből. Mi mindenkinek azt javasoljuk, vegye fel e-mailben, telefonon a kapcsolatot a helyi óvónőkkel, akik több száz jó tanácsot tudnak adni arra, hogy mit játsszunk a kisebb gyerekkel otthon, ha már mi magunk kifogytunk az ötletekből — írják közleményükben a szervezők.

Kincsvadászat húsvétkor Füred Kapitánnyal (Fotó: az esemény fotója)

A nevetés oldja a stresszt

— A lakásban tartott kincsvadászat is csak egy ilyen ötlet, ahol a nagy mozgásigényű gyerekek csúszva-mászva, négykézláb fedezhetik fel a lakást. Az akciót azért szervezzük meg, mert több kutatás is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közös játék, a nevetés, ha nem is minden bajra, de rengeteg problémára gyógyír. Ilyen például a Psychological Reports című szaklapban korábban megjelent tanulmány, amely szerint a nevetés jelentős mértékben oldja a stresszt akkor is, amikor például orvosi vizsgálat vagy iskolai vizsga előtt állunk. A kutatók azt állítják, a nevetés kimondottan pozitív hatással van a megküzdési képességeinkre, átsegítheti az embert a nehéz időszakokon. A karantén is egy ilyen szituáció, hát érdemes olyan helyzeteket teremtenünk, amikor a család együtt tud nevetni. — állítják a szervezők.

A gyerekeknek is kell egy cél, hogy jól viseljék a karantént

Mint azt Éskovács Péter elmondta: május 31-én, gyereknapon már szeretnének igazi kincsvadászatokat szervezni Füred Kapitány, a balatoni mesehős segítségével. Erről közösségi oldalukon már meg is jelentettek egy filmet.
— A gyerekeknek is kell egy cél, ami miatt érdemes türelmesnek lenni és várni. Ilyen például egy nagy utazás, esetleg a vakáció kezdte. Ezért gondoltuk, hogy már most meghirdetjük az első szabadtéri kincsvadászatunk időpontját — nyilatkozta a szervező.

Ezen a napon már mindenki a szabadban játszhat!

Amilyen gyorsan jött a járvány, olyan gyorsan megy is majd! Mi optimisták vagyunk! Reméljük, hogy ezen a napon már minden gyerek a szabadban játszhat!❤️Küldj egy lájkot nekünk, ha Te is így gondolod. 👍De addig #maradjotthon #vigyázzunkegymásra! Kibírjuk ezt a néhány hetet, mert "minden jókor jön annak, aki várni tud." (Lev Tolsztoj)

Közzétette: Füred Kapitány – 2020. április 4., szombat

A jó nyári rendezvények segíthetik a bajba került vendéglőket, kávézókat is

Az akciót több turisztikai szervezettel, játék– és naptej gyártókkal, pénzintézetekkel és önkormányzatokkal közösen szervezik majd meg. A kampányban bevetik majd Füred Kaptányt, a helyi mesehőst is, akinek célja az lesz, hogy izgalmas, a gyerekek életkorához igazodó programokkal csábítsák az utazni vágyó családokat a Balatonra. Az eseményeket olyan helyeken szervezik, amelyek közel vannak azokhoz a turizmusból élő üzletetekhez, kávézókhoz, éttermekhez, amelyek most éppen fennmaradásukért küzdenek. A kincsvadászatokkal ezek vonzáskörzetében próbálnak majd nagyobb tömeget generálni. A szervezők valamennyien optimisták remélik, hogy május végén már csak múlt időben beszélünk a karanténról, így a turizmust élénkítő programjukat valóban meg tudják szervezni.

Az otthoni kincsvadászatról Füred Kapitány közösségi oldalán lehet bővebben tájékozódni. Távcsöveket elő, induljon a vadászat!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva