2019.11.12. 10:00
Irodalmi kalandozás Balatonfüreden Kertész Imrétől Borbély Szilárdig
A magyar nyelvet ünneplik november 10-16. között Balatonfüreden.

A Kaddis egy meg nem született gyermekért című Lukács Sándor-esttel indult a gazdag programsorozat november 10-én, az Anna Grand Hotelben, mely Kertész Imre gyermekvállalással kapcsolatos költői vívódásairól szól egy olyan világban, ahol megtörténhettek a holokauszt borzalmai.

A hagyományos ünnepi megemlékezés a Kiserdőben lesz november 13-án, szerdán, 11 órakor, ahol Géczi János költő köszöntője után Balatonfüred és testvérvárosainak többezres diáksága egyszerre szavalja Weöres Sándor Tíz lépcső című versét.

Pénteken és szombaton a Tempevölgy című folyóirat szerkesztői kétnapos Ady-konferenciát szerveznek a Városi Helytörténeti Gyűjteményben, ahol megzenésített irodalmat tolmácsol a csíkszeredai Role zenekar.

Balatonfüred önkormányzata, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a magyar nyelv napja alkalmából és Ady Endre halálának 100., Weöres Sándor halálának 30., Lászlóffy Aladár halálának 10. és Borbély Szilárd halálának 5. évfordulójához kapcsolódóan meghirdette a negyedik Kisfaludy Sándor versmondó versenyt, ahol szombaton 11-12. évfolyamos diákok mérhetik össze tudásukat a Kisfaludy Galériában.

A programot a Lyukasóra Klub zárja, ahol Lator László, a nemzet művésze, Kossuth-díjas költő moderálásában és Várady Szabolcs Kossuth-díjas költő, Kiss Judit Ágnes költő, író, Kőrizs Imre Zelk Zoltán-díjas költő és Tóbiás Krisztián költő társaságában irodalmi kalandozásra hívják az érdeklődőket a Vaszary Galériában, szombaton.

Forrás: veol.hu
Nyitótókép: Kertész Imre a szigligeti alkotóházban 1975-ben Fotó: Fortepan/Hunyady József

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva