Marton Attila/veol.hu | 2022.11.13. 16:00
Közös versmondással ünnepeltek Balatonfüreden
Országszerte több mint ezer diák szavalta egy időben ugyanazt a Babits Mihály-verset pénteken a magyar nyelv hete programsorozat nyitányaként.

A több évre visszatekintő balatonfüredi kezdeményezéshez a szervező tóparti település több kulturális partnervárosa, így Győr, Gyula, Baja, Debrecen, Kecskemét és Szolnok is csatlakozott.

Balatonfüreden a kiserdei kőszínháznál közel száz helyi diák – a legkisebbektől a középiskolásokig – szavalta Babits Mihály A lírikus epilógja című versét,

míg a többi településen az intézményekben vagy köztereken mondták a verset a tanulók ugyanabban az időpontban, ismertette Cserép László, az önkormányzat művelődési, oktatási, sport- és idegenforgalmi osztályának vezetője.

Egyszerre mondta Babits-verset a diákok Balatonfüreden
Fotó: Nagy Lajos/veol.hu

Gondolkodásunk alapja

Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője köszöntőjében arról beszélt, a nyelvek csak az emberek közötti egyetértéssel jöhettek létre, hiszen az egyes szavaknak csak akkor tulajdonítjuk ugyanazt a jelentést, ha arról konszenzus van. Hozzátette, a nyelvet nemcsak kommunikációra használjuk, hanem a gondolkodásunk alapja is, ugyanakkor megvannak a maga határai: nem tudunk vele kifejezni mindent, nagyon sok mindenre nincsenek szavak, ilyenkor jellemzően a művészetek – például a zene – vannak az ember segítségére, amelyek közvetítik a szavakkal ki nem fejezhető érzéseket is, húzta alá. Bonczidai Éva kitért arra is, magyarként szerencsések vagyunk, mert az anyanyelvünk nagyon képi, és ez jellegzetes gondolkodást tesz lehetővé. A diákokat arra biztatta, függetlenül attól, milyen pályát választanak később, hogy időről időre csodálkozzanak rá a magyar szólásokra, szavakra és mondatokra, és szeressék az anyanyelvüket.

Programok Füreden

Szombaton az Eleven költők társasága ad koncertet 18 órától a Kisfaludy Galériában, míg vasárnap a Lovagok, hóhérok, szeretők, avagy Mikszáth Kálmán, a magyar nyelv művésze című, az író Praznovszky Mihály által szerkesztett históriás kötetét mutatják be 16 órától a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Nagy Lajos/veol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva