Keszey Ágnes | 2021.08.01. 19:00
Színes forgatag, múltidézés, szórakozás: ilyen volt az Anna-bál
Tradíciók, divat, szórakozás, szépséges hölgyek, sármos urak - egy különleges este és éjszaka. A legendás Anna-bálon sok minden együtt van.

Talán nincs is olyan balatonfüredi ifjú kisasszony aki ne álmodozna arról, vagy olyan hölgy, aki hajdan ne vágyott volna arra, hogy egyszer eljusson a messze földön és régóta híres Anna-bálba. Persze, nem csak e város, hanem a környék és távoli tájak lakói közül is sokaknak kívánsága is, hiszen ez a bál legendás.

Reformkori hagyományként él ma is, hiszen az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leánya, Anna-Krisztinának a tiszteletére.

Az első bált követően a minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb estélyei közé tartozott, ahol az ország legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak.

Az esemény honlapján, történelmének bemutatásakor megemlítik, hogy sokszor és szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály. Évszázadok teltek el, s a bál ma is nagy népszerűségnek örvend, mi sem bizonyítja jobban, hogy közel ötszáz vendég mulatozott ezen a különleges estén ma is. Köztük voltak a tavalyi (akkor a pandémia miatt a bál elmaradt) és idei évben 18. évüket betöltött ifjú hölgyek is, akiket a rendezvény szervezője, az önkormányzat látott vendégül.

A bálozók a Vaszary-villa kertjében gyülekeztek, ahol a hölgyekre felkerül a bál szimbóluma, a porcelán szív, melyet a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készített. A báli szív színe idén a piros-fehér és zöld, mely az erőt, a hűséget és a reményt szimbolizálja. Az ezen lévő szám alapján szavazhattak később a vendégek az általuk legszebbnek ítélt hölgyre.

A hagyomány szerint egyébként az Anna-bálon az első helyezett hölgy Viktória díszítésű, a második helyezett, tehát az első udvarhölgy Rotschild, a harmadik helyezett, azaz a második udvarhölgy Aponyi mintával díszített Herendi porcelánvázát kapott a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásaként.

A tradicionális díjak idénre megújultak, hiszen modernizálták ezeket. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a bál szépe választás az esemény csúcspontja, s addig még sok minden történt.

Képeink a báli közönség gyülekezéséről és menetről:

A díszes menetre nagyon sokan voltak kíváncsiak: a résztvevők az érdeklődők sorfala között vonultak az esemény helyszínére, az Anna Grand Hotelbe.

“Az idő szalad, a szeretet marad”- tartja a régi római mondás. E szavakkal kezdte üdvözlő beszédét a patinás szálloda udvarán tartott megnyitóünnepségen a bál fővédnöke, dr. Varga Judit igazságügy-miniszter.

– A balatonfüredi Anna-bál Magyarország legékesebb gyöngyszeme, és nagyon köszönöm Balatonfüred városának, hogy első Anna-bálomon egyből fővédnöke is lehetek ennek a patinás rendezvénynek. Én az ország keleti felében nőttem fel, és nagyon-nagyon sok szép legendát hallottam erről a bálról. Azt hallottam, hogy ilyenkor a reformkori hagyomány újra elevenné válik, mintha egyetlen perc sem telt volna el Jókai Mór és Vörösmarty Mihály ideje óta. Felbolydul a város, a muzsikaszó a füredi házak felett száll, fehéren világítanak az első bálozók ruhái, izgatottan dobognak a szívek, összecsendülnek a poharak, és rég nem látott ismerősök vidáman köszönthetik újra egymást. Szívhalászok ladikokban keltik életre a régi hölgyek kedvenc szokásait, titkon remélve, hogy jövendőbelijük nevével jelzett szívet halásznak ki – idézte fel a bálról hallottakat, s később a maga által is megtapasztaltakat az igazságügyi miniszter.

Azt is eláruljuk – hiszen egy bálon az öltözék is fontos –, hogy a miniszterasszony kék estélyi ruhában jelent meg az Anna-bálon, s később ő is A bál szépe verseny díjátadói között volt.

 

A bál kulturális testvérvárosa, Veszprém polgármestere, Porga Gyula – aki szintén első alkalommal vett részt a bálon – arról beszélt, hogy a térség gazdag történelmi tradíciójának meg kell felelni, ám ez kötelez, hogy ne elégedjünk meg annak megőrzésével, amit az elődeink felépítettek, hanem – Ottlik Géza szavaival élve – mindig tegyünk is hozzá.

– Anna örök és az Anna-bál is örök, a női szépség örök, a fiatalság örök, az élniakarás szintén örök – e szavakkal kezdte köszöntőjét dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki úgy fogalmazott: ez a bál szívünknek kedves, s Krúdy szavaival élve – farsangot tett a nyár derekára. – Ma újra koszorút fon az öröm- most értjük és most érezhetjük újra Juhász Gyula Anna-bál című versének gyönyörű gondolatát. Amikor az Anna-bálról beszélünk, egy csodálatos múltról, egy patinás bálról, egy közel 200 éves hagyományról beszélünk, mely országunk legszebb időszakára, a reformkor kezdetére nyúlik vissza emelte ki a polgármester, akinek beszéde után adták át a Kiss Ernő-díjat. A huszárkapitányról mintázott szobrot, Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője érdemelte ki. Hagyományos táncok is színesítették a megnyitóünnepséget.

Képeink a bál kezdetéről:

A 196. Anna-bál megnyitóján a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták a Palotást, melyhez a zenei kíséretet a Mendelssohn Kamarazenekar adta.
https://youtu.be/VVSrYMgxbKE

 

Az Anna Grand Hotel gyönyörű udvarán ugyancsak a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikájára keringőztek az Operaház táncosai.

 

És aztán elkezdődött a mulatság – Purgel Réka, a legutóbbi, 2019-es, 194. Anna-bál szépe és Bóka István polgármester, a megnyitó után, együtt lejtette az első táncot a 196. Anna-bálon.

Az, hogy kimaradt egy sorszám a bál említésekor, nem elírás. A rendezvény érdekessége ugyanis, hogy a sorszám mindig az első báltól eltelt évet mutatja, nem a ténylegesen megrendezett események számát, hiszen tavaly a pandémia miatt kimaradt egy bál.

 

Az ismét megrendezett mulatság népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy közelmúltbeli meghirdetése után alig néhány nap alatt elkelt az összes jegy. Egy főnek 80 ezer forintba került a részvétel, mely a báli gálavacsorán való részvétel lehetőségét is biztosította.

A báli menüt több teremben és a szabadtéren szolgálták fel. A vendégek elé 3300 darabos, mintegy kilencven millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített teríték került.

 

A menüsor a hideg előétellel indult, mely tapolcai lazacpisztráng melegen füstölve – hidegen pácolva, Balaton ginnel, zöldség variációk, torma mousse volt.

Ezt követte a hűvös nyári vajtök leves, borjú pralinéval és kapor olajjal.

Főételként mangalica szűzérméket, pörcös burgonya roláddal, tejfölhabbal és vargányával kínáltak, majd glasszírozott fürj mellét és ropogós combját szolgálták fel karalábé velutéval, illatos vörös rizzsel és színes bébirépákkal.

Mindezeket megkoronázta a zöldalma desszert málnazselével, mogyorókrémmel, sóskaramell-ágyon, meringue díszítéssel.

Természetesen mindegyik fogáshoz ital is dukált: neves pincészetek nedűit kortyolgathatták a vendégek.

A gálavacsora után több helyszínen lejthették vagy rophatták a táncot a vendégek. A bálon a szalonzenét Király Miklós, a 2020-as prímásverseny győztese és zenekara, a tánczenét a Farkas Gábriel&His Band formáció, a cigányzenét Kalló Zoltán Prima-díjas előadóművész és zenekara szolgáltatta. A Mendelssohn Kamarazenekar és Magyar Állami Operaház balettáncosai operettgálán léptek fel, s Szirtes Edina Mókus is szórakoztatta a közönséget.A bál színpompás forgatagát a hölgyek öltözete adta meg, s a hotelt is színes fényekbe öltöztették erre az éjszakára.

Megmutatjuk, milyen volt az Anna-bál – képekben

Az elsőbálozók többnyire fehér ruhában jelentek meg, de voltak, akik merészebbek voltak, s színes öltözetet viseltek.

A közönség által a legszebb 15-be beszavazott hölgy között is voltak, akik egyedi kreációt választottak erre az estére.

Volt, akinek a ruháján a balatoni nádas díszlett, más maga varrta az estélyijét. Mint például Sarokné Varga Anna, aki egy különleges estélyiruhában jelent meg.

– Festő a szakmám, szeretek mindenféle kézimunkával foglalkozni: horgolni, varrni, gyöngyöt fűzni, és már régóta kontárkodom a varrással is. Amikor jött a lehetőség, hogy részt vegyünk az Anna-bálon, akkor úgy gondoltam, saját magam készítem a ruhát – ami így sokkal különlegesebb lesz. Nemrég láttam a Sabrina című filmet, amelyben Audrey Hepburn-nek gyönyőrű ruhája volt. Arra gondoltam, hogy hasonlót szeretnék megvarrni magamnak. A klasszikus fekete helyett én úgy gondoltam, hogy inkább egy magyar mintát választanék. És ha már adott volt a téma, hogy herendi szívek vannak, akkor a herendi porcelán egyik mintáját szerettem volna alapul venni. Így jött az Aponyi-minta, amit a tányérokon is lehetett látni – árulta el az igazán egyedi estélyi ruha készítésének titkait az elsőbálozó hölgy, akinek túl sok ideje egyébként nem volt az alkotásra két kisgyermeke, egyetemi tanulmányai és tanári munkája miatt. A ruha így közel két hónap alatt készült el. Ő már régóta vágyott ide, hiszen négy éves volt, amikor édeasanyja megígérte, hogy mikor 18 éves lesz, elhozza ide. Ez sajnos nem sikerült, de az álom mostanra valóra vált.

 

Gyorsan szállt az idő miközben táncolt a báli közönség, s aztán éjfélt ütött az óra. Ekkor érkezett el a mindenki által várva-várt pillanat, A bál szépe választás. Mint mindig, idén is a közönség által beszavatott 15 szépség közül választotta ki a zsűri az Anna-bál szépét. Idén Idén Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, V. Kulcsár Ildikó újságíró és Schiffer Miklós divatszakértő hozta meg a döntést.

 

A díjátadó képeit itt láthatod:

Az idei Anna-bál szépe az elsőbálozó, balatonfüredi Horváth Eszter lett.

– Már egészen kicsi koromban megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ide eljöjjek. Én voltam szerintem az a balatonfüredi lány, aki minden évben megnézte a bevonulást, és számolta, hogy hány év van még vissza, hogy itt lehessek én is. Tavaly kaptam meg a meghívót, hogy 18 éves balatonfüredi lányként meghív a város erre a csodás eseményre, de tavaly elmaradt a bál. Nagy öröm, hogy idén megkaptuk ezt a lehetőséget, és itt lehetek – árulta el a boldog, helyi gimnazista, gazdasági pályán továbbtanulni vágyó Horváth Eszter, aki szüleivel és párjával érkezett.

 

 

Az első udvarhölgy a 19 éves diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a 21 éves szegedi Hadfi Zita lett.

Hajnalig tartott a hagyományos bál, majd másnap sétakocsikázáson mutatkoztak be a városlakóknak az Anna-bál szépei.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva