likeBalaton.hu | 2024.06.09. 08:00
Tavaly 32,8 millió kilométert kerékpároztak a bicajosok a Balatoni Bringakörön
Az Értékterv kft. mérései szerint 2023-ban 32,8 millió kilométert kerékpároztak a Balatoni Bringakörön a magyarok. Az adatok érdekessége, hogy egyre csökken a kerékpározás szezonalitása, sokan választják a tavaszi, őszi időpontokat a tekerésre.

A hazai tókörök számlálói szerint márciusban szinten mindenhol többszöröződött a kerékpárosok száma – tájékoztat az aktivmagyarorszag.hu. Mint írják, a növekedés a teljes előszezon tekintetében is látványos, január és május között jelentősen nőtt a kerékpárosok száma a magyar tengernél.

Egyre többen választják a hosszabb, A-ból B-be tartó túrákat is, amit a Budapest-Balaton (BuBa) kerékpárút számlálói is bizonyítanak.

Etyeken tavasszal 35%-os, míg Fülén 32%-os növekedés mutatható ki a mért forgalomban.

Kerékpáros pihenő Pázmándon, a BuBán
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Kerékpáros túramozgalom a Balatonnál

A szolgálatások és újdonságok sorából a Balaton sem maradhat ki.

A Balaton egész régiójának kerékpáros felfedezéséhez nyújt segítséget a BalatonBike365 rendszer,

amely több mint 1000 km kitáblázott útvonalat, 5 kerékpáros központot, megtervezett túraútvonalakat tartalmaz, és az idei évtől már egy KalandKör400 nevű Balaton- környéki kijelölt túramozgalommal is várja a bringás turistákat.

Balatoni Bringakör Balatonvilágoson
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Egyre több a bringás rendezvény

A kerékpáros turisták növekvő száma a rendezvényszervezőket és a rendezvényturizmust is élénkíti. Így a hagyományos Balaton és Tisza-tó körüli kerékpáros rendezvények mellett idén már 11 helyszínen szervezi meg a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a Ring, hegykerülő kerékpáros túrasorozatot, de

újra megszervezésre kerül a Balaton-felvidéki granfondo, azaz a Balatonfondo, és másnap az első országos gravel bajnokság, amely egy új, egyre népszerűbb kerékpározási forma Magyarországon is.

Balatonfüred kihagyhatatlan a bringások számára
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A kerékpáros fejlesztések 2023 óta a kormány által elfogadott Nemzeti Kerékpáros Turisztikai Stratégia mentén zajlanak, amely megvalósításáért az aktív Magyarországért felelős államtitkár és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felel. A stratégia célul tűzte ki, hogy Magyarországon 2030-ban a kerékpározás gyors, biztonságos, hozzáférhető és gazdaságos legyen, amely így vonzó alternatívát jelent a mindennapi közlekedésben, ezen felül a legkedveltebb szabadidős eszköz is egyben.

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva