Szücs Ildikó | 2020.08.29. 08:00
Tematikus vezetett séták Füreden #12 - A Gyetvai-villa
Balatonfüreden sok gyönyörű villa van ami megcsodálható, némelyik bejárható és mindegyik külön történettel rendelkezik. A történetek és épületek ismerője, Fülöp Júlia idegenvezető mesél nekünk a VillaSéták alkalmával. A Gyetvai-villát a titkok házának is hívják, mert nagyon keveset lehet tudni a történetéről.

A jelenlegi tulajdonos, Gyetvai Zsolt, 2002-ben vásárolta meg az épületet, ekkor kapta a Gyetvai villa nevet. Tőle tudtunk meg néhány dolgot a ház történetéről.
Annak idején az a terület, ahol a ház is áll, az Eszterházy családhoz tartozott, és feljegyzések szerint a pezsgőgyáros Törley család kezdett el építkezni rajta valamikor az 1920-as években. Nagy valószínűség szerint 1929-ben épült fel a gyönyörű épület a budai és svábhegyi világot idéző, szecessziós stílusban. Ekkor még a ház körül szőlőbirtok terült el, ezért az alagsorban borospincét alakítottak ki.

Gyetvai villa, Balatonfüred (Fotó: Szücs Ildikó)

 

A Törley család után egy debreceni szállodatulajdonos és vendéglős birtokába került az épület, bizonyos Szabó Miklóséba, aki gazdálkodott is a földeken, szőlőt telepített és borászkodott. A háború után sorstársaihoz hasonlóan ezt is államosították és üdülőként működött egy ideig.

A rendszerváltás idején azonban tönkrement az üzemeltető vállalat, és az egykor csodaszép villa több mint tíz évig üresen állt. Az idő nem kímélte a falakat, az épület fokozatosan lepusztult, a kertben több méteres gaz burjánzott el, szinte elrejtve a száz éves platánokat és tölgyfákat. Gyetvai Zsolt elmondta, hogy beleszeretett az enyhén szólva vadregényes növényzet között megbújó házba, és miután megvette újabb kincsekre bukkant.

Gyetvai villa kertje, Balatonfüred (Fotó: Szücs Ildikó)

 

A padláson megtalálták az eredeti gipszstukkókat, amelyek annak idején vakolatdíszként szolgáltak. Szerencsére, valaki sajnálta kidobni őket, és gondosan becsomagolva elraktározta. Az eredeti kert terveit is megtalálták, így annak mintájára tudták rendbetenni a hatalmas területet. Egykor ugyanis az egymás mellett álló három épület összetartozott, ezért lett ekkora a kertje. 2005-ben lett felújítva a villa, hűen az eredeti kinézetéhez.

Az épület kalandos életútja során előfordult, hogy a pincében bor helyett vizes tevékenységet folytattak, ugyanis mosodaként használták. Szerencsére a mostani tulajdonos nem csak kortyolni szereti a szőlők nedűjét, de borászkodik is, így a pincében Gyetvai borok készülnek igazi fahordókban és fém tartályokban, ahogy egykor.

Gyetvai villa borospincéje (Fotó: Szücs Ildikó)

 

A fürediek talán még emlékeznek, hogy itt tartották az első Anna fesztivált, az Anna bált kísérő operagálát, amely azonban hamar kinőtte a kertet, és a Gyógy térre költözött.

Fülöp Júlia, a villaséták vezetője a ház történetéhez hozzátette, hogy kutatásai során egy 1856-os kataszteri térképre bukkant, amelyről leolvasható, hogy a mai Gyetvai Villa Róka Tamás egykori szőlőjének a helyén áll. Maga az épület egyébként egy 1960-as térképen szerepel először, ahol a három szomszédos parcellán egyetlen kibővített épület látható.

A felújítás óta a villa egykori pompájában ragyog, és családi, céges rendezvényeknek ad helyet. A pincében pedig természetesen megkóstolhatjuk a fahordókban érlelt isteni mannát, amit a füredi szőlők ajándékoznak nekünk.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva