2019.11.16. 17:00
Újabb gyöngyszemek a Füredi Értéktárban
Bekerült a Városi Értéktárba a Bergmann Cukrászda krémese, és a Muskátli Borozó, ismertebb nevén Hatlépcsős velős pirítósa, derült ki a Füred Gasztrón, a közelmúltban.

A cél az, hogy összegyűjtsék és dokumentálják a település szellemi vagyonát. Városi értékre bárki tehet javaslatot, amit az önkormányzat humán bizottsága szakértőkkel véleményez. Jelenleg 42 városi értékük van, különböző kategóriákban, ilyen az épített és természeti környezet, a kulturális örökség, az egészség és életmód, a turizmus, az ipari, műszaki jellegű értékek.

A reformkori városrészben a patinás épületek, a szénsavas források, az első színház oszlopai, a Nobel-díjasok ligete, az Állami Szívkórház, a

A közismert Jókai-villa

A közismert Jókai-villa

, és az Anna-bál az értéktár részét képezi. Hári Lenke és Molnár Judit elmondta, hiányolták az értéktárból a vendéglátást, gasztronómiát. Ezért is örültek Forsthoffer Ágnes szállodaigazgató felterjesztésének, aki a krémest és a velős pirítóst javasolta, és a bíráló humán bizottság támogatta.

A Bergmann krémes jelképe a szakmai elhivatottságnak, örök érték, képviseli a múltat, szimbóluma a nevét visel családnak, a különleges édesség itthon és külföldön is népszerű. A Muskátli Borozó a reformkori városrész egyik szimbóluma, a velős pirítósért messze földről keresik, aminek egyedi ízét annak idején Rózsa Lászlóné Valéria, korábbi ügyvezető állította össze.

Az átadáson kiderült az is, hogy bekerült a Városi Értéktárba, a Füredi História című helytörténeti folyóirat, és a 25 éve alapított Helytörténeti Egyesület is.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva