viharjelzés: nincs
16°
K
1 km/h
2018.07.19. 11:00 Vastaps jutalmazta a prímásverseny győztesét
Megosztom
"Ezerszínű, minden zenésznél másképpen szól, ez adja különleges értékét" így fogalmazott a hegedűről a 32 esztendős, egri születésű győztes, Kovács Márton Bence népzenetanár, népzenész a prímásverseny eredményhirdetése után, Balatonfüreden. A szerdai esti gálaműsoron, a Gyógy téren, az eredményhirdetés után vastapsot kapott.

A győztes – aki jutalmul a következő Anna-bálon is játszik majd – a versenyen kötelező műként egy erdélyi faluból, Magyarpalatkáról adott elő muzsikát Kodoba Márton helyi prímás játéka alapján, szabadon választottként pedig felvidéki Gömörről, egy alsókálosai darabbal lepte meg a zsűrit Molnár László játékát idézte meg. Kovács Márton Bence az eredményhirdetés után érdeklődésünkre azt mondta, náluk családi hagyomány a népzene szeretete, tisztelete, édesanyja, Németh Erzsébet néptánc pedagógus, örökös Aranygyöngyös táncos. Márton gyermekkorától kezdve néptáncolt, játszik hangszeren, a brácsát váltotta fel a hegedűre – úgy mondta – mert az újabbat kereste.

– Jómagam is a győztese szavaztam, mert frissesség, lendület, összhang, felszabadultság, a zenekarral való együtt muzsikálás jellemezte, szögezte le Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, a zsűri elnöke, majd hozzáfűzte, idén volt a legerősebb a mezőny a hat eddigi verseny közül, igazi profik játszottak, amely jórészt köszönhető az iskolai oktatásnak is.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a főszervezők képviseletében úgy vélekedett, hogy a prímásverseny kitűnő helyszíne Balatonfüred, amely a legjobb környezet ehhez a zenéhez, különleges hangulata, kulturális értékei miatt.

Idén hatodik alkalommal hirdette meg a Kárpát-medencei Prímásversenyt hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára Balatonfüred önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke. A verseny az Anna-bál előtti hét kísérőrendezvényének, az Anna-fesztiválnak a nyitánya egyben, amelyen ezúttal kilenc fiatal virtuóz vett részt.

A hegedűverseny zárásaként a szerda esti gálán is bemutatkoztak a közönségnek a fiatal előadók, a Gyógy téren, ahol közreműködtek a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő résztvevői is: Fodor Mátyás, Sőregi Anna, Komáromi Kristóf, a Pántlika Tamburazenekar, valamint Szerencsés Martina, a Magyar Állami Népi Együttes énekese, illetve a kísérő zenekar.

Forrás: veol.hu

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva