Krausz Andrea | 2024.08.22. 08:00
Égre-földre kereste a vitorlását egy férfi Balatonfüreden
A közösségi oldalakon kért segítséget egy hajótulajdonos, aki az augusztus 20-án lehorgonyzott vitorlását másnap nem találta a helyén. Mint kiderült, a hajó az erős szélnek köszönhetően egészen a Tihanyi-félsziget csücskéig sodródott.

Augusztus 20-án este a balatonfüredi Kékszalag Port, valamint a Füred Kemping között horgonyozta le Aracuaria nevű 15 lábas vitorlását Tóth Ákos. Másnap kora délután azonban sehol sem találta a hajót, ezért segítséget kért a Facebookon.

Már a déli part felé vette az irányt a vitorlás

– A lehorgonyzás utáni este már rossz érzésem volt, hiszen nagy volt a szél a Balatonnál. Az igazság az, hogy nem vagyok még elég jártas – mondta a likeBalaton.hu-nak a budapesti hajótulajdonos. – Az Aracuariát tavaly télen vettem, és csak most, augusztusban nyílt lehetőségem vitorlázni vele. Amikor láttam, hogy eltűnt, hívtam az illetékes szerveket, végül a Kékszalag Port kikötőmestere szólt, hogy megvan a hajó.

A Tihanyi-félsziget csücskétől vontatta vissza a vízirendészet. Már a déli partok felé vette volna az irányt. Nagy szerencse, hogy nem keletkezett benne kár, nem verődött neki a partnak.

A rendőrök azt mesélték, hogy egy órán keresztül húzták vissza a nagy hullámokban – mesélte Tóth Ákos.

Mint mondta, figyelmeztetésként egy enyhe bírsággal megúszta a dolgot, a rendőröknek pedig nagyon megköszönte, amit tettek. Most be kell szereznie egy megfelelő horgonyt, és a kétméteres fektetőlánc sem bizonyult jó megoldásnak. Amint az időjárás megengedi, szeretné a hajót mihamarabb újra vízre tenni.

Elszabadult és elsodródott, majd a Tihanyi-félszigetnél megtalálták a 15 lábas vitorlást
Fotó: Tóth Ákos

Keresne egy nyugodtabb helyet a hajójának

– A kikötőkben nagyon drága a kikötés, napi 20 ezer forintba kerül a hajóknak egy vendégéjszaka. Ezért inkább maradok a horgonyzásnál. Keresek egy nyugodtabb helyet. Csak rövidtávra, pár napra tervezem a hajó vízen tartását, aztán kisólyázom. Egy ilyen kicsi hajóval egyébként 1,2 millió forint az éves kikötői díj, ami nagyon drága lenne.

Arra várom a választ, és keresem a lehetőséget, hogy a vitorláskikötőkön kívül hol lehetne biztonságosan vesztegelni, vagy kikötni a Balatonon

– fűzte hozzá Tóth Ákos, aki úgy tudja, hogy a szabályok betartása mellett bárhol lehet vesztegelni és horgonyozni a magyar tengeren.

Nyitókép: Tóth Ákos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva