Balatoni retró vonatos hétvége
Helyszín Balatonfüred, Castricum tér 1
Időpont 2024. júl. 6. 08:00 - júl. 7. 20:00

Ha szeretnél visszarepülni az időben és egy felejthetetlen élmény részesévé válni, ha utaznál ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekben egy komfortkocsiban, ezen a hétvégén a balatoni vonatokon a helyed.

M62-es Szergej2024-ben számos jeles alkalmat ünnepel a magyar vasút. Idén 30 éves a hazai InterCity-motorvonatgyártás egyedi járműve, a Samu. A V63-as „Gigant” villanymozdonyok 50 éve gördültek le a gyártósorról, az M44-es „Bobó” tolatómozdonyok pedig 70 évesek lettek. A MÁVAG gyár egyik legsikeresebb terméke, a 424-es gőzmozdony idén ünnepeli forgalomba állásának 100. jubileumát – a „Bivaly” becenévre hallgató mozdonyból a hazai és külföldi vasutaknak összesen 514 darabot gyártottak. Személykocsik terén az EuroCity-flotta gerincét nyújtó CAF járműsorozat első járművei 30 évesek lettek. Az évfordulós járművek kiemelt szerepet kapnak az idei retró rendezvényeken.

Ezen a hétvégén a Balatonnál mutatkoznak be a retró vonatok

Idén két alkalommal és két helyszínen rendeznek nagyszabású retró hétvégét. Augusztusban pedig Debrecen környékén, hajdúsági vasútvonalakon találkozhatnak utasaink múltidéző, autentikus szerelvényekkel. Ezek mellett kisebb tematikus retró eseményeket is szerveznek az érdeklődőknek: a V63 és BVmot típusok, valamint a CAF sorozatú személykocsik évfordulójának emlékére több vonalon is különleges szerelvényeket közlekedtetünk majd, továbbá szeptemberben Békéscsabán a XX. Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé keretein belül számos környékbeli vasútvonalon állnak forgalomba nosztalgikus szerelvények.

A MÁV Nosztalgia M40.114 pályaszámú, gyári festésű Púpos mozdonya továbbítja személyvonatát Balatonudvarinál
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A balatoni retró vonatos hétvége útvonala

Július 6-7.

Balatoni Retró Hétvége

(Budapest –) Balatonfüred – Tapolca

Keszthely – Tapolca

Különleges összeállítású, múltidéző szerelvények állnak forgalomba menetrend szerinti járatokon a Balaton körüli vasútvonalakon.

Számos járműtípus ünnepli gyártásának kerek évfordulóját, melyek kiemelt szerepet kapnak a rendezvényen. Az utasok találkozhatnak az idén 100 éves 424-es gőzmozdonnyal és a 70 éves Bobó mozdonnyal is. A hazai gyártású InterCity motorvonat, a Samu 30 éves, mely ezúttal Balatonfüredre közlekedik, és fedélzetén ismét élvezhetjük az Utasellátó szolgáltatásait. Az utasok megcsodálhatják a közelmúltban felújításon átesett és retró narancs fényezésben pompázó M62 116-os Szergej és M41 2143-as Csörgő mellett, a gyártáskori színtervét viselő V43 1008 Szili mozdonyokat is.

A MÁV Nosztalgia M61.019 pályaszámú, narancs festésű NOHAB dízelmozdonya továbbítja a Tekergő gyorsvonatot Aszófőnél
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A nosztalgia jegyében állnak forgalomba a retró bisztrókocsik is

A Saxonia Express több évtized múltán újra közlekedik Berlinből egyenesen a Balatonra. A német vasútbarátok által összeállított vonat különleges, kelet-német szerelvénye személyvonati forgalomba áll Balatonfüred és Tapolca között, egy eredeti Mitropa étkezőkocsival együtt.

Valamennyi személy- és expresszvonaton közlekedtetnek a szerelvénybe illő, autentikus első osztályú kocsikat, melyek között újdonságként mutatkozik be a vékonycsíkos Rába elsőosztályú gyorsvonati kocsi. Az esemény időtartama alatt utasaink Retró 1. osztályú Kiegészítő Napijegyet válthatnak, mellyel az első osztályon szabadon maradt ülőhelyek a Balatonfüred – Tapolca és Keszthely – Tapolca között közlekedő vonatokon elfoglalhatók, ezzel közel minden jármű – kocsiosztálytól függetlenül – egyszerűen és könnyen kipróbálható.

Nyugati pályaudvar, Utasellátó étkezőkocsi 1965-ben
Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Az étkezőkocsik kínálata az adott korszakhoz és a korabeli megoldásokhoz igazodik

A retró hétvégén három szerelvényben is közlekedik étkező és/vagy bisztrókocsi, ahol különleges, az adott korszakhoz és a korabeli megoldásokhoz igazodó kínálattal várják a vendégeket. Az idén 30 éves CAF étkezőkocsijaink Európa számos pontjára eljutottak, az elmúlt 3 évtizedben szinte minden jelentősebb EuroCity útvonalon feltűntek. Ebből az időszakból válogattuk össze étlapunk elemeit, ahol a hagyományos, magyaros jellegű ételek (borsóleves, paprikás csirke, vadas marha) és különleges, ritkán elérhető fogások (bélszínjava) is elérhetők. Idén 30 éve készültek el az ülőhelyes 2. generációs InterCity kocsijaink is, ennek alkalmából a típuscsalád tagjai is forgalomba állnak a retró hétvégén. Az IC2G étkező-bisztrókocsiban egyszerűbb fogásokkal, például hideg gyümölcslevessel vagy rizseshússal várjuk vendégeinket. Újdonság a WR 252-es nosztalgia étkezőkocsi, ahol az 50-es, 60-as évek hangulatát hozzák vissza.

További részletek itt.

Keleti pályaudvar, Utasellátó étkezőkocsi 1971-ben
Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Nyitókép: A MÁV M62.194 pályaszámú, régi festésű Szergej mozdonya a Tekergő gyorsvonattal Badacsonytomaj, Badacsony megállóhelyen.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva