veol.hu/Sági Ági | 2021.04.11. 10:00
Pálmák, yukkák, egzotikus növények Balatonfűzfőn az út szélén
Almádi felé haladva az út mentén egzotikus pálmák tűnnek fel az elhaladónak. Közel harminc esztendeje működik itt a Mitsch Kertészet, Richárd négy éve a bátyjától vette át a vezetését. Körülbelül öt-tíz éve vették észre, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az egzotikumok iránt.

– Szerintem a víz közelsége az egyik oka annak, hogy ennyire népszerűek a pálmák. Jönnek hozzánk kertépítők, de magánszemélyek is. Ezek nagy egyedi értékű növények, de egy-egy ilyen fa vagy pálma nagyon fel tudja dobni a kertet. Nagyon kedveltek a különféle jukka pálmáink. A Yukka rostrata például mínusz 20-22 fokig is télálló, Mexikóban őshonos pálma. Napos, meleg helyre kell ültetni, inkább a szárazságot szereti, pangóvizes területre nem alkalmas.

Fotó: Sági Ági/Napló

 

A Washington pálmák csak mínusz nyolc fokig bírják a hideget, cserepes növényként lehet tartani őket, vagy fűtőkábelt kell helyezni a törzsükre. Ez egy kültéri termosztáttal vezérelhető, meg lehet adni, hogy hány fokon kapcsoljon be a fűtés, így a növény kint is megóvható. Ezt a külön fűtést már egyre többen vállalják, nemcsak az ilyen értékes növényeknél, de hétköznapi, fagy- érzékeny fajoknál is. Sokan szeretik a törpe lószőrpálmát, ami lassan neveli a törzsét, de rengeteg sarjat hoz. Ezeket le is lehet választani, de van, aki meghagyja, mert így, bokrosan is jól mutat – mondta lapunknak Mitsch Richárd.

Nem csak a fajokban, a fajtákban is nagy a változatosság. Vannak lecsüngő cédrusok is, amiket magas törzsre oltottak, így akár felső árnyékolásra is alkalmasak. Az újabb oltványok általában fagyérzékenyebbek, de sok növény lombvesztéssel kiheveri a hidegebbet, aztán újra hajt.

 

Mitsch Richárd, a kertészet tulajdonosa
Fotó: Sági Ági/Napló

Szépek a cikászok, melyeket a mi klímánkon cserepes növényként lehet tartani. A japán ciprus szabályos gömb alakú koronát növeszt, viszonylag igénytelen örökzöld. Az agávéfélékből vannak tél­álló fajták is, életükben csak egyszer, 30-40 évesen virágoznak, viszont addig rengeteg sarjat hoznak. Az örökzöld magnólia tenyérnyi virágait nyár elején hozza. Bár télálló, széltől védett helyet igényel.

– Számunkra a járványhelyzet nagy változást nem hozott, de azt észrevettük, hogy többen kertészkednek. Mindenki próbál otthon termelni, régen fogyott annyi gyümölcsfa, mint idén tavasszal. Jól viszik a fűszernövény- és zöldség­palántákat is – összegzett Mitsch Richárd.

Fotó: Sági Ági/Napló

A gyümölcsökből a legnépszerűbb az őszi- és a sárgabarack, de idén sok fogyott az alma- és körtefajtákból is. Most az utolsó pillanatban még el lehet ültetni a szabad gyökerűeket, később már a konténeres fákból kell vá­lasztani.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva