Kovács Emőke | 2021.02.28. 12:00
A Balatonnak különleges és egyedi illata van – Beszélgetés Zólyomi Zsolt parfümőrrel
Zólyomi Zsolt parfümőr az egyedüli magyar szakember, aki Versailles-ban elvégezte a Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusát. Egyedi felkérésre, személyre szabott parfümöket készít, a világ számos pontján megfordult, hírességeknek is alkotott saját illatot. Sokat utazik, nagy világjáró, de igazi nyugalomra a Balatonnál lelt. Lellei birtokáról, tavi terveiről és a Balaton sajátos illatáról beszélgetett vele Kovács Emőke.

– Honnan ered önnél a Balaton szeretete?
– Nem voltam balatoni gyerek. Miskolcon születtünk az ikertestvéremmel és az öcsémmel, ám aztán Észak-Afrikában, Líbiában is nevelkedtünk, hogy végül Budapestre kerüljünk. Gyerekkoromban így nekem kimaradt a „Balaton-élmény”. Néha persze a barátokkal el-ellátogattunk a tóhoz, pl. bringatúrázva, de ekkor még nem alakult ki erősebb kötődés bennem. Viszont – talán mivel a Rák jegyében születtem –, a vízhez nagyon szoros kapcsolat köt kiskorom óta. Aztán úgy alakult, hogy életem második nagy szerelme családjának Bélatelepen volt nyaralója. Akkorra már tizennégy évesen megtanultam egy holland lánytól az Omszki tavon szörfözni, és amikor megtapasztaltam a Balatonon windszörfözést is, nagyon megszerettem a tavat. Emellett a középiskolám – a budapesti Eötvös József Gimnázium – nyári tábora is Alsóbélatelepen volt, és az ottani nyaralásokon végképp megtetszett ez az egész balatoni életérzés. Majd eltelt néhány év, és véletlenül egy fiatalkori barátomnál nyaralva Lellén megláttam egy vitorlástanfolyam hirdetését, és elvégeztem, megszerezve a jogosítványt. Közben igazán megkedveltem a lellei BL Yachtklub kikötőjét, ahol a szállást is béreltem a későbbi oktatások idején. Végül úgy alakult, hogy meg tudtam venni ott egy apartmant és azóta végre „betelepült” balatoni lettem.

– Melyek a kedvenc időtöltései a tónál?
– Nincs egy kimagasló, mert minden szeretnivaló számomra a Balcsinál. A legkedvesebb az, hogy sétálok az agaraimmal a parton, és nézem a természet változásait. Annyira megszerettem egyébként a vidéket, hogy a lellei Kishegyen azóta vettem egy hektárnyi kisbirtokot is. Elolvastam a lellei közkönyvtárban a vidék történetét, és megtudtam, hogy ezt a területet I. András adományozta a pannonhalmi bencés apátságnak szőlőtermesztésre. Az általam vásárolt birtokon egy elhagyott szőlő van és egy kis pince. Ezért is döntöttem úgy, hogy elvégzek a lellei Mathiász János Középiskolában egy szőlész-borász felnőttképzési tanfolyamot. Mert ezen az egy hektáron szeretnék majd egy mikroborászatot, biokertészetet, illóolajos gyógynövényekkel, parfümipari alapanyagnövények bemutatókertjével, tehát egy oktatási célú barátságos, illatos mikro-agroturizmót létrehozni.

– Melyek a kedvenc helyszínei a Balatonnál?
– Az utóbbi időben nagy kedvencem lett a Szent György-hegy és környéke. Itt fedeztem fel a Mogyoróka birtokot, ahol egy házaspártól tanulom a borászat rejtelmeit. Közel áll hozzám még a Káli medencében Balatonhenye, ahol az első szerelmem családjának van egy csodálatos birtoka. Ám természetesen Lelle a szívem csücske, mert olyan ügyesen fejlődött az utóbbi időben, hogy mindenféle program elérhető, elsősorban a BL Yacht Clubnak köszönhetően. Szeretem még a zamárdi Fenegyerek pálinkafőzdét, a Villa Gréta cukrászdát, a kitűnő szemesi Kistücsök éttermet és nagy kedvencem a Vászolyi Sajtmanufaktúra is. Jómagam a francia kultúrában szocializálódtam, így hozzászoktam a kitűnő sajtokhoz, ám a vászolyi sajtról bizton állíthatom, hogy vetekszik a nemzetközi minőséggel. Nagyon kedvelem a zánkai Zen Gardent is, ami szintén nemzetközi szintet valósított meg mind a gasztronómia, mind a vendéglátás terén. A Balatonudvari Golf Klub pedig a világ egyik legszebb kilátású pályája.

– Milyen szabadidős tevékenységeket kedvel a tónál?
– Szeretek kirándulni a Balaton környékén, de amint említettem nagyon vonzódom a vízhez, a fürdéshez, úszáshoz. Kajakozom, biciklizem, sokat futok, néha a barátokkal. Sőt, nyaranta vízimentősködni is szoktam a balatoni strandokon. Második éve pedig van egy Prince Europe nevű elektromos hajtású meseszép mahagóni fahajóm. Ez egy magyar készítésű hajómárka, hihetetlenül elegáns, a vintage, ún. Riva típusú motoros yachtoknak az utánérzése. A Rivák azok a hegyesorrú, lapos, gyönyörű fa csónakok, melyek nagy motorizáltsággal „szaladgálnak” a Földközi-tenger (Cannes, Antibes, Monte Carlo) környékén. Ezt a hajót egy magyar hajóépítő műhely újraértelmezte, és néhány gyönyörű példányt készített. A Balatonon is van pár darab, jó barátságot ápolok a tulajdonosaikkal, elszánt kis fahajós közösséget alkotunk a tavon, de tervezem a közös fahajózást más fahajósokkal, vagy persze a csodás fa vitorlásokkal is összefogva megszervezni.

– Kedvenc balatoni borairól is mesélne?
– Gyukli Krisztián füredi borász biorezisztens szőlőfajtákból készült különleges borait nagyon kedvelem. De közel állnak hozzám a csopaki Szent Donát kúria vagy a Jásdi pincészet borai, és ugyanígy felsorolhatnám a Káli medence borászatait is. Különlegesek a Szent György-hegy pincészetei, fantasztikusak a boraik, köztük talán Török Csabi unortodox műremekeit kedvelem leginkább. A Dél-Balatonon örömmel dicsérem a nagyokat is akár, Bujdosóékat, Garamvárit, Konyárit, az Ikont. A középméretűek közül jómagam Pócz Jóskáékhoz járok fel igen gyakran, nagyon finom a bora, kitűnő velős pacal mellé. Természetesen ők is a kedvenceim közé tartoznak. Talán elmondhatom, hogy mára már komoly összehasonlítási alapom lett e téren, mert a franciaországi éveim miatt eleve jól ismerem a francia borokat, sőt, hivatásos sommelier valamint pálinkamester képzettségem is van, és sokan hívnak kóstolni, zsűrizni, nemzetközi szinten is. Szerencsére nagy elismeréssel szólhatok a balatoni borokról.

– Milyen illata van a Balatonnak, szokta elemezni?
Érdekes kérdés, természetesen szoktam. A különböző vizeknek más-más illata van. Ez a nagy Balaton-víz egy teljesen egyedi flórával, faunával rendelkezik – ezt még az ELTE TTK biológus kutatói tanulmányaimból is tudom, amikor egy nyáron a Tihanyi Limnológiai Intézetben voltam terepgyakorlatos – és a rendkívüli nádazottsága, a kőzet, az altalaj, a fekvés és a hőmérséklet miatt tényleg sajátos illata alakul ki, amiről sokakkal beszéltem már, és úgy látom, mindenki ismeri, aki járt a tónál. Azt mondhatom, hogy a Balatonnak olyan megkülönböztethetően megnyugtató, álmosító, zsongató, iszaposan zöldes, ázott, halpikkelyes, édesen-sós édesvízillata van, mint egyik más tónak sem a világon.

– Hogyan látja a Balaton jövőjét?
– A Balaton egy szép fejlődési úton indult el, de mindenképpen szükséges a további fejlesztés, együttgondolkodás, a tapasztalatok összegzése. Jómagam szívesen osztom meg az ezzel kapcsolatos gondolataimat, sok balatonival beszélgetek, megismertem e tájat, s mivel bejártam a világot, sok mindent láttam a világ turizmusából is. A legnagyobb probléma szerintem jelenleg a régió turizmusát illetően, hogy hiányzik a hosszútávú turisztikai stratégia, kiforratlan a pozícionálás, alacsony az átlagos szolgáltatási színvonal, nyilván nem függetlenül a régiós HR problémáktól, a partmenti és panorámás telkek, kikötők eszetlen, ronda túlhasznosítása és beépítése, a tömegturizmus versus luxusturizmus eldöntetlensége, végül a túl szűk idényidőtartam, és a környező, nem közvetlen vízparti települések bevonatlansága. Mindezen problémák orvoslásán érdemes lenne konstruktív módon közösen gondolkodni, diskurálni.

– Milyen tervei vannak a Balaton vidékén?
– Mára már eljutottam oda, hogy ha itthon vagyok Magyarországon, akkor nagyjából egy hétből öt napot alszom a Balatonon, és csak kettőt Budán, tehát voltaképp már ideköltöztem. A kreatív munka talán még szerencsésebb is a Balatonon. Egy ilyen tiszta levegőben sokkal szebb illatokat alkothatok, és születtek is már a Balatonnál sikeres kreációim. Ugyanis a tiszta levegőn az orr kitisztul, a nagy vízfelület felől jó párás, tiszta légtömeg jön, ami tökéletes háttér a szagláshoz, és így még kifinomultabb az érzékelés. De, ahogy említettem az elején, ez a mikroborászat, agroturizmus ágazat is nagyon élő, izgalmas kis projekt számomra. Szeretnék egy olyan birtokot látni, ahol a szőlők közé napenergiával működtetett mobilházakat telepítenénk digitális nomádoknak, ami munkára vagy elvonulásra is alkalmas. Ez lenne a béke szigete, ahol a kertekben vegyszerezetlen gyümölcsök, zöldségek teremnek, a tavon pedig elektromos kishajókkal futkorásznak bőséges villásreggelikre, gyertyafényes esti vacsorákra, vidám borkóstolókra, randikra és koncertekre, mivel ezt az idilli tavat mindenhol csodálatos borászok borai veszik körül. Erre mind-mind lehetőség lenne ennél a varázslatos tónál, úgyhogy most azon leszek, hogy mindez sikerüljön.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva