Koszorus Rita | 2024.05.14. 12:00
Egyedüli magyarként nyert aranyat a balatonlellei szőlőbirtok bora
Aranyérmes lett a balatonlellei Bujdosó Pincészet sauvignon blanc bora az Ausztriában tartott fajta világbajnokságon.

A világ minden pontjáról küldtek mintákat a pincészeteket a Concours Mondial de Sauvignon borversenyre, ahol idén rekordszámú 1285 mintát kóstoltak az ítészek.

– Maximum száz pontot kaphatott egy tétel és aranyminősítést csak a legjobbaknak járt, kilencven pont felett. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy egy dél-balatoni szőlőterületről származó bor egyedüli magyarként kiérdemelte az aranyérmet – mondta ifj. Bujdosó Ferenc, borász.

A gyümölcsös és friss balatoni fehér aranyat ér

A borverseny jelenleg a világ legnagyobb Sauvignon blanc-nak szentelt versenye. A Concours Mondial du Sauvignon, amelyet 2010-ben hoztak létre Bordeaux-ban a Concours Mondial de Bruxelles égisze alatt a szőlőfajta zászlóshajója lett. Különlegessége, hogy a kóstolóra minden évben más régióban kerül sor, idén hat év után tért vissza a verseny Európába, a Stájerországban tartott eseménnyel.

A sauvignon blanc több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a borvidéken, hiszen a balatonboglári Állami Gazdaságban telepítették először a fajtát Magyarországon a nyolcvanas években.

A pincészet kínálatában már három különböző sauvignon blanc bor is szerepel: a díjnyertes Csomó, amely alapbornak számít, a némileg komplexebb Jolle és a csúcs sauvignon blanc bor az Our Sea névre keresztelt hordós érlelésű nedű.

Bujdosó Ferenc
Fotó: Bujdosó Pincészet/Kovács Tibor

 

– A fajtával régóta foglalkozunk, a borvidéken hosszú ideje megtalálható, így sokéves tapasztalatunk róla, úgy gondolom, jól érzi magát. Nekem volt egy kis kitekintésem Észak-Olaszországban és Új-Zélandon, ahol egyrészről ellestem a szőlőtermesztési technikákat, másrészt a borkészítési fortélyokat, amiket itthon igyekszem kamatoztatni a saját birtokunkon – mondta a fiatal borász, Bujdosó Ferenc.

Nem csak a fajta világbajnokságon, de a 25. Vinagoráról is aranyérmeket hozott el a Bujdosó Pincészet. Ott a vörösborok vitték a prímet, a 2020-as Ibituba Cabernet Sauvignon és a Kokas Merlot, illetve a Mentőöv rozé kapott díjat.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Bujdosó Ferenc
Fotó: Csordás Ádám

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva