Hatalmas üstben főztek 2500 adag halászlét szombaton Balatonlellén. Így elevenítették fel a 2011-ben állított rekordot, amelynek kapcsán akkoriban 7500 adag halászlét kínáltak. Tíz évvel később sem maradhatott el a rekordkísérlet. Most egy 57,5 kilogrammos szürkeharcsát grilleztek egészben, nyárson.
A művelethez egy speciális sütőt is bevetettek, amely leginkább egy kisebb metrókocsira emlékeztetett a harmonikásan nyíló ajtókkal és hosszúkás ablakaival. Az üvegen keresztül jól látszott a hálóval és alufóliával körbe tekert óriáshal, amelyhez hasonló méretűt még senki nem grillezett egyben.
– Horgászok vagyunk, havonta többször sütünk magunk is halat, most szurkolni jöttünk, mert egy barátunk is részt vesz a rekordállításban, és tudjuk, hogy a hal kényes, bármikor széteshet – mondta Nemes Rolandné a kíváncsiskodók között.
– Ez a harcsa Halas Gyuri kalocsai halas medencéjéből származik, és egy speciális erdélyi faszénen sül, amely a szokásosnál sokkal lassabban, de folyamatosan adja le a hőt – árulta el a bevetett praktikákat Rózsa Gábor, aki a tíz évvel ezelőtti rekordot is kifőzte. –Ügyelni kell arra, hogy nem lehet nagy energiákat mozgósítani, nem szabad gyorsan átsütni – mondta, miközben folyamatosan instruálta kollégáit, hogyan fordítsák a halat a parázs felett. A rekordállítás ugyanis komoly csapatmunkát igényelt.
– Tíz évvel ezelőtt tíz mesterszakács vett részt a rekordállításban, szinte mindannyian meghívást kaptunk most is. Ekkora harcsát nem szokás grillen sütni, de igyekszünk eleget tenni a kihívásnak – mondta Vásárhelyi Miklós mesterszakács, aki szerint bár ebből a halból sokan jól lakhatnak. A kóstolót azonban nem osztották ingyen, egy becsületkasszát helyeztek ki, amelynek bevételét a balatonlellei mentősök és gyermekmentők javára fordítanak majd.
A tengeri hal nyomja el a magyarokat
A mesterszakácsok szerint még mindig kevés halat fogyasztanak a magyarok, pedig egészséges. Ha a halfogyasztásról esik szó, a bolti, tengeri halakat részesítik előnyben az emberek.
– Inkább a tengeri halakat részesítem előnyben. A vajhalat, a lazacot, és a csendes-óceáni tőkehalat szoktam fogyasztani. Hazaiak közül a fogas és a harcsa jöhet – mondta Bölcsföldi Katalin, miközben arra várt, hogy a sült harcsát végre tálalják. – Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan szedik ki a sütőből. Még sosem láttunk ekkora halat. Általában karácsonykor szoktunk rántott halat enni – vágott egymás szavába két kislány, Varga Nóra és Rózsa Jázmin.
– Én csak azt a halat szeretem, amelyiknek nem fehér a húsa – csatlakozott a gyerekekhez Varga Szonja is.