MW | 2024.10.04. 10:00
Murci Gasztro Fesztivál: boros élmények idén is a balatonlellei Kishegyen
A Murci Gasztro Fesztivál keretében, október 5-én 13 étterem, 14 borászat és számos helyi cukrászda várja a látogatókat ínycsiklandó ételekkel és bűntudatmentes desszertekkel. Az esemény célja a helyi gasztronómia és borkultúra bemutatása, ahol az élőzene és a kézműves vásár teszi teljessé az élményt.

A kishegyi Murci Gasztro Fesztivál programjain már újborokat is kóstolhatnak a látogatók.

– A kezdetek óta elhozom a boraimat, és ma már sok visszajáró vendégem van. A fesztivál jó lehetőség arra, hogy tovább növekedjen a pincészetünk vendégköre – mondta Koltai Tamás, szőlősgyöröki borász, aki hozzátette, a fesztivál jó lehetőség arra, hogy tovább növekedjen a pincészetünk vendégköre.

Nála már pohárba kerül a 2024-es Irsai, Királyleányka rizlingszilváni cuvée és az idei pinot noir rosé is.

Bűnözésmentes desszertek a Murci Gasztro Fesztiválon

Extra ízélménnyel és bűnözésmentes desszertekkel készül a rendezvényre a balatonszemesi Béládi cukrászműhely.

– Cukor-, tej- és gluténmentes édességeket kóstolhatnak nálunk a vendégek – mondta Béládi Ildikó. A cukrászműhely már harmadik éve vesz részt a Murci fesztiválon, s kínálja a különleges tortaszeleteit.

Tárt ajtókkal várja a betérő fesztiválozókat a Majtényi présház, ahol somogyi alapanyagokból készült ételekkel kényeztetik a vendéget.

– Kométa füstölt áruval készítjük el a székelykáposztánkat, de lesz kemencében sült libacomb, birsalmás pezsgős fehér káposzta lellei pirított burgonyával

– mondta Konyári Katalin, tulajdonos. Hozzátette: egész évben igyekeznek helyi termelőktől vásárolni.

Fotó: Krausz Andrea

Irány a Kishegy

A Murci fesztivál annyiban lesz más idén, hogy az iFood Élelmiszerklaszter által életre hívott Ízek, borok, találkozások borvacsorák, – amely Kaposváron óriási sikert aratott – ezúttal a Kishegyre költözik. A kitelepülő éttermek helyi alapanyagok felhasználásával készítik el legjobb fogásaikat. A Fuel by Full-Gas séfje Németh Tamás, akinek szívügye a magyar konyha, ide is különleges ételkreációkat hoz. A füstöt a Hegyi borterasznál kereshetik a vendégek, ahol dacolva az évszakokkal október 5-én is begyújtja a grillt.

– Rám jellemző módon a hagyományos magyaros konyhát ötvözöm a grillel és a barbecueval, így esett a választásom a füstölt vadasra szalvétagombóccal és az egyik nagy kedvencemre, a pásztortarhonyára zsírban sült kacsával és vászolyi sajttal

– mondta Németh Tamás. Desszertként vargabélest kínál zöld dióval és szilvával az édesszájúaknak. – A Murci fesztivál sok vendéget vonz abban az időszakban, amikor nehezebb megszólítani a vendégeket, mint nyáron – mondta a séf. – Azt is el tudnám képzelni, hogy két naposra nőjön ez a fesztivál egy vasárnapi brunch-csal, amely még több turistát vonzana a térségbe teljes hétvégés programként.

A Murci nem egy tipikus fesztivál, hiszen itt kizárólag a minőség és a gasztronómiai élmény van a középpontban. A Kishegyre október 5-én a helyi és környékbeli csúcséttermek és cukrászdák hozzák el legjobb fogásaikat. Mellettük élőzene, kézműves vásár, és a legkisebbeket játszóház várja.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva