Turbéki Bernadett | 2021.08.01. 07:00
Jött, látott, és ismét rabul ejtette a kicsi szíveket - Süsü másodszor szállt partra szombaton, megteremtője nélkül
Stílusosan, sárkányhajón érkezett Csukás István mesehőse, Süsü, hogy találkozzon az egészen fiatal és időközben szülővé érett rajongóival Balatonszárszón. Idén már másodszor helyettesítette a polgármester Süsü megteremtőjét, aki több generációt is lázban tartott izgalmas kalandjaival.

Ki messzelátóval fürkészte a vizet, ki pedig “alvós” Süsüjét ölelgetve várta a legillemtudóbb egyfejű sárkányt. A balatonszárszói parton egy tűt sem lehetett leejteni, annyian szerettek volna találkozni a sárkányhajón érkező kedvenccel.

A hadviselt Süsüt még az apuka ölelgette Fotó: Turbéki Bernadett

– Ezt a kicsit hadviselt Süsüfigurát még én kaptam a szüleimtől, amikor annyi idős voltam, mint most a fiam. Egy kézműves boltban vették nekem. Az elmúlt hét évben újra sok gyömöszölést kapott – mondta Csernai Péter, aki minden évben elhozza a most hétéves Marcit Süsü fogadására, Balatonszárszóra. – Aligán nyaralunk, mindig akkorra időzítjük a nyaralást, amikor Süsü is nyaralni jön – mesélte a családapa, aki kisfia unokatestvéreit is elhívta a programra.

Süsü összehozza a barátságokat Fotó: Turbéki Bernadett

Kovács Áron és Veress László korábban nem ismerték egymást, ám Süsü összehozta őket. Mindketten egy–egy horgolt sárkányfigurával a hónuk alatt érkeztek az eseményre.

– Talán ugyanonnan rendeltük a kézműves figurákat-állapította meg Kovács Márton, az egyik kisfiú édesapja, aki azt is elárulta, hogy a hétköznapjaikat is meghatározza Süsü története. – Amikor megdicsértem a kisfiamat, azt kérdezte, hogy akkor „engem ezek szerint nem kerget el az apukám, mint a Süsüt?”

– Süsü jószívű, mégis kitagadja az apukája. Nem tud repülni, de képes tüzet fújni – sorolta Veress Lackó. miközben horgolt sárkányával a hóna alatt várta, hogy a mesehős partot érjen.

A szülők is vidáman énekelték Süsü dalát
Fotó: Turbéki Bernadett

Felcsendült a jól ismert Bergendy-dal, amelyet sokan együtt énekeltek. Lelovicsné Pichler Zsuzsanna nyakában a hároméves Lucával, szintén hangosan szavalta a közismert illemszabályokat.

– Tegnap is Süsüt néztünk, nagy kedvencünk, mi magunk is ezen nőttünk fel. Szerintem csakis a szülőktől függ, hogy mit raknak a gyerekek elé- mondta az anyuka.

Süsüt gyereksereg kísérte a következő programjára Fotó: Turbéki Bernadett

– A mai gyerekek is rajonganak érte, de nekem is könny szökött a szemembe, amikor megérkezett a kedvenc mesefigurám – mondta Lelovics Balázs, nyakában a hétéves Lilivel. Süsüt hamar körbevették a rajongók, mindenki fényképezkedni szeretett volna vele. A hétvégét Balatonszárszón tölti, itt – ott felbukkan majd.

Második év az író nélkül

Idén már másodszor helyettesítette Fekete János, balatonszárszó polgármestere Csukás Istvánt, aki korábban mindig a parton fogadta Süsüt.

 

Azonnal körbe vették az egyfejűt Fotó: Turbéki Bernadett

– Pista bácsi emlékére duplán kell ápolnunk ezt a hagyományt – mondta Fekete János. Napi programja volt a bevásárlás a boltban, a piacon. Kicsik és nagyok, sokan hiányolják felbukkanását. Szárszón nagy tiszteletnek örvend a neve. Süsüt pedig jó látni évről –évre – tette hozzá. A polgármester kiemelte: Csukás István mindaddig a köztudatban marad, amíg könyveit olvassák, és a belőlük készült rajz– és bábfilmeket nézik a gyerekek úgy, ahogy ő is szívesen teszi.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva