viharjelzés: nincs
10°
12°
É
11 km/h
Arany-háromszög irodalmi hétvége - szombat
Balatonszárszó József Attila utca 7
2018 okt. 20. 10:00 - 19:00
Telefonszám +36 30 8649134
E-mail cím jaemlekhaz.szarszo@gmail.com
Megosztom
Irodalmi, kulturális rendezvény a József Attila Emlékházban, mely összeköti Arany János, József Attila és Ady Endre költészetét Balatonszárszó, Nagyszalonta és Nagyvárad összekapcsolásával. Zenés, irodalmi előadások, rendhagyó tárlatvezetések, Arany200Busz, rövidfilmvetítések, kiállítás, játszóház, városnéző séta várja a vendégeket a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

PROGRAMOK:

2018. október 20., szombat:

10 óra és 13 óra:

Kurátori tárlatvezetés:
H. Bagó Ilonával a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársával betekintést nyerhetünk az Idesereglik, ami tovatűnt című állandó József Attila kiállítás kulisszái mögé.

16 óra:

A tegnapi Páris előadás:
Beszélgetéssel egybekötött, fekete-fehér némafilm-vetítés, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum egykori igazgatójával, Imre Zoltánnal. A 1900-1920 között rögzített némafilmek Párizsban készültek, melyen a szemünk elé tárul Ady Párisa, ahogy azt a költő látta és átlátta.

17 óra:

Arany-balladák
Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek zenés-irodalmi előadása. Az előadáshoz Arany János különböző balladakorszakaiból és balladatípusaiból válogatták a műveket, melyek között Tallián Mariann játszik hegedűn a témákhoz illő reneszánsz és kortárs magyar műveket.

TOVÁBBI PROGRAMOK:

2018. október 21., vasárnap:

10 órakor, 11 órakor és 16 órakor:

Tárlatvezetések a József Attila Emlékházban. (Időpontok: 10:00, 11:00, 16:00 órakor, csoportos részvételhez előzetes telefonos bejelentkezés szükséges!)

15 órakor:

Vaderna Gábor, a nagyszalontai Arany János emlékkiállítás kurátorának előadása.

17 órakor:

Csuja Imre verset mond

Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész önálló előadása a József Attila Művelődési Házban.

Kísérő programok mindkét napon:

Arany200Busz
A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” 2017. július 10-től járja az országot. Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszban manuális játékok és a digitális eszközök is megjelennek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. (Csoportos látogatáshoz előzetes telefonos bejelentkezés szükséges!)

Ady-relikviák
A nagyváradi Imre Zoltán jóvoltából Ady Endre élethű viaszszobra és mellszobra valamint Megyery János szobrászművész alkotásai láthatóak.

József Attila mindennapjai – fotókiállítás
Arany-kincskereső
Menetleveles városnéző séta
Kézműves irodalmi játszóház 10-12 óráig az emlékház foglalkoztató helyiségében
Rövidfilmvetítések a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Televízió anyagaiból

JEGYÁRAK:
Felnőtteknek 1000 Ft., diákoknak 500 Ft., nyugdíjasoknak 500 Ft.
Családi jegy: 20 % kedvezmény a belépőjegyek árából.
Csoportos jegy (minimum 10 fő esetén): felnőtteknek 900 Ft., diákoknak 400 Ft.
Fotójegy: 300 Ft.
Tárlatvezetés csoportoknak: 1000 Ft.
Pedagógus-igazolvánnyal és sajtóigazolvánnyal rendelkezők, múzeumi, levéltáros illetve könyvtáros dolgozók, fogyatékkal élők és kísérőik, 6 év alatti gyermekek, illetve 70 év felettiek ingyenesen látogathatják a múzeumot.

Hozzászólások

Programok
A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva