Krausz Andrea | 2021.02.15. 09:00
Szeretnél egy sinka kutyát? Ne vegyél otthonra
A sinka csak pásztoroknak való. És maradjon is meg a pásztoroknak! Erre szeretné felhívni a figyelmet Országh Béla, a balatonszentgyörgyi Csillagvár vezetője, aki maga is állattartó. Néhány éve ismerte meg ezt a kutyafajtát, de mint mondja, nem volt tisztában vele, hogy milyen kemény fába vágta a fejszéjét, amikor sinkát vett juhai mellé.

A sinka nagyon jó pásztorkutya, de mindennap szüksége van a kemény munkára. Tavaly év végén a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) bejelentette, hogy az el nem ismert magyar fajták feltérképezése során elkezdtek foglalkozni a sinkával. Vagyis a komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár és az erdélyi kopó mellett elképzelhető, hogy hosszú előkészítő munkát követően a sinka lehet a tizedik elismert magyar fajta. Erről beszélgettünk Országh Bélával, aki Balatonszentgyörgyön lovat, juhot, kecskét, sertést és baromfit is tart, és van egy sinkája.

Országh Béla Balatonszentgyörgyön pásztorkodik sinka kutyájával
Fotó: Országh Béla

 

Balra pöndörödik a badáros farka

– Bemutatná sinka kutyáját? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?
– Keve három éves, fekete színű sinka. Ránézésre, mintha keverék lenne.

Sok kutya vérvonalát lehet benne megtalálni, elsőre nem tudja az ember eldönteni, hogy mi is ez.

Mudi? Németjuhász? A “sinka” a pásztorok szójárásában “simát” jelent, mivel a kutyának sima szőrzete van. Jellegzetesek a háromszög fülei, és “badáros” farka. Vagyis visszapöndörödik a farka a hátára. A pásztorok azt is megkülönböztetik, hogy jobbra vagy balra. Amelyiknek balra pöndörödik, annak jobb a munkaképessége.

Háromszög fülei és badáros farka van a sinkának
Fotó: Országh Béla

 

– Hogyan jutott hozzá ehhez a kutyához?
– Teljesen véletlenül jött. Egy barátom mondta, hogy van nála sinka kiskutya, de nekem fogalmam sem volt, hogy mi ez. Úgy érzem, hogy nem egészen felelősségteljesen választottam, mert miután elhoztam, rájöttem, hogy elég kemény fába vágtam a fejszém, de végül is örültem neki. Nem lehet hasonlítani egyetlen kutyához sem.

– Mi okozott fejtörést a kiskutyával kapcsolatban?
– Keve 24 órában munkakutya, nála nincs megállás.

A Keve nagyszülei 420 szürkemarhát terelnek ketten. El tudja képzelni, hogy a 420 szürkemarhával a két kutyának mi munkája van?

Szívósnak, temperamentumosnak és keménynek kell lenniük. Erre lettek kitenyésztve. Mivel munkamániás kutya, oda kell rá figyelni. Csak annak való, aki otthon tud vele dolgozni. Nem vihetjük le például a parkba sétálni, mert az a sinkának édeskevés. Tetszetős, szeretik az emberek, de mindenkinek elmondom, hogy nem javaslom családba.

Kilenc magyar kutyafajta. A tizedik lesz a sinka?
Fotó: MEOESZ

 

Csak a gazdáját fogadja el

– Megbánta, hogy lett egy ilyen eb a gazdaságnál?
– Nem. A mi életvitelünkhöz hozzátartozik az állattartás. Ezeknek a kutyáknak jó élete van, mert nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz. Keve segít a kihajtásban, elküldhetem a juhokért. Ha messze mennek, visszahozza őket. A lábam mellett van folyamatosan, figyeli minden kívánságomat, és ha azt kérem, hogy ugorjon a kútba, akkor beleugrik. A feleségem mindig azt mondja, hogy

” ha látnád, ahogy a kutya téged néz, amikor beszélsz. Mintha Isten szólna hozzá”.

Ott ül az udvaron, és vár engem. Meg van veszve, ha nem foglalkozom vele.

Keve mindig az állatokon tartja a szemét
Fotó: Országh Béla

 

– A tervek szerint a sinka lehet a tizedik elismert magyar fajta.
– Fontos, hogy az emberek megismerjék, hogy van egy ilyen XXI. századi magyar kutyafajta, de a pásztorok foggal-körömmel harcolnak, hogy ez az övék, ami jogos is. A mai világban az emberek kinézetre választják a kutyát. De a sinkát nem lehet lakásban tartani, szét fogja szedni a házat, szétdúlja az udvart, ha nincs dolgoztatva. Csak a gazdájától fogadja el a simogatást, nem igényli más emberek társaságát. Ennek a kutyának ott a helye, ahol munka van, az állatok közelében. Ezt a kutyát a pásztorsággal együtt kell továbbéltetni.

Nyitókép: Országh Béla – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva