Zsigmond József / bama.hu | 2020.12.02. 17:00
A Balatonnál presszóként működött ez a pécsi emeletes busz
Korábban Pécs Európa Kulturális Fővárosa idején merült fel, hogy felújítják a ’70-es években Pécsen közlekedő emeletes buszt, ám a tervből nem lett semmi. Most úgy néz ki, hogy a régi jármű megmenekül, a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén felújítják.

A Volánbusz idén értékmegőrző programot indított, hogy a régi buszok megmaradjanak az utókor számára. Minden évben megpróbálnak egy-egy nosztalgiajárművet felújítani. Nemrégiben a közösségi oldalon jelent meg egy fotó, amin az volt látható, hogy a ’70-es években Pécsen közlekedő emeletes buszt elvontatják.

– A Volánbusz Magyarország kiemelt feladatának tekinti tárgyi emlékeinek megőrzését. Értékmentési programunk fő célja a kultikussá vált régi járművek életre keltése, megőrzése – közölte a busztársaság sajtóosztálya. – A zalaegerszegi műszaki telephelyünk szakemberei teljeskörűen felújítják a Ikarus 556 típusú, emeletes autóbuszt. Terveink szerint a felújítást követően az autóbusz a Volánbusz nosztalgiaflottájának legimpozánsabb járműveként kiállításokon és nosztalgiautazásokon is részt vesz majd országszerte.

A Volán-műhelyben kezdték felújítani
Fotó: Laufer László

 

A járművet két 556-os Ikarusból készítették 1968-ban. Kezdetben a fővárosban közlekedett, ahol háromezer kilométert futott, onnan került Pécsre. 1969. augusztus 20-án azt írták, hogy néhány percre megállt az élet a Széchenyi téren, amikor megjelent az emeletes busz, mindenki megcsodálta. A baranyai megyeszékhelyen majdnem kétszázezer kilométert ment, majd kivonták a forgalomból 1976 nyárán. Később a balatonvilágosi üdülőben tűnt fel, ahol presszóként működött.
A ceglédi bontótelepet megjárva 2009-ben újra a Pannon Volán tulajdonába került, visszahozták Pécsre, és a tervek között szerepelt, hogy a 2010-re felújítják.

Forrás: bama.hu

A jármű alsó szintjén 36 ülő és 20 álló utas foglalhatott helyett. Az emeleten 28 ülőhely volt. Az autóbusz hátsó részén ült a kalauz. Az emelet kihasználtságát az ülések foglalásjelző berendezése mutatta, hiszen a jármű stabilitása érdekében a felső szinten csak ülve lehetett utazni.

Forrás: bama.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva