likebalaton.hu | 2024.10.21. 14:00
Balatoni filmek – Romantika, bulik és nosztalgia a tó partján 
Ha imádod a Balatont, és nem csak a napsütésért és a lángosokért, hanem a varázslatos nyári hangulatért is, akkor ezek a filmek garantáltan elvarázsolnak majd! Nézzük, hogyan szerepelt a Balaton a magyar filmek világában, a retrótól a modern időkig!

Ahogy az ősz beköszönt, és a hőmérséklet egy kicsit hűvösebbre fordul, semmi sem esik jobban, mint egy kényelmes kuckózás a kedvenc filmjeinkkel. Bár a nyári vakációk véget értek, a Balaton mindig visszacsábít minket – ha nem is egy igazi nyaralással, de egy-egy balatoni film révén! Most itt az idő, hogy elővedd a puha takarót, főzz egy forró teát, és lazulj a tóparti filmekkel, amelyek elhozzák a nyár romantikáját, a balatoni bulik hangulatát, és egy kis nosztalgiát.

balatoni filmek - zimmer feri

Zimmer Feri (1998) – Nyaralás, amiből nevetés lesz

Ha nosztalgiázni akarsz a ’90-es évek világában, akkor a Zimmer Feri egy igazi retro csemege! Fikász Ferenc ötvenéves vállalkozó hatalmas adósságot a nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt. Terve szerint őszre kifizeti az adósságot és lerakja családja boldogulásának alapjait. Természetesnek veszi, hogy ennek a célnak az eléréséhez minden eszközt alkalmaznia kell: méregdrágán adja ki a szobákat, vizezi a sört, romlott húsból főz, földet kever a kávéhoz. Kizárólag a családjában bízik, bár bennük sem mindig. Ha szereted a pimasz humort, ez a film tökéletes társad lesz egy hűvös őszi estén!

Szezon (2004) – Nyár, barátság és kamaszkor

A Szezon három fiatal történetét meséli el, akik a Balaton partján dolgoznak egy nyári szezonban, és közben próbálnak rájönni, mit kezdjenek az életükkel. Ahogy a szezon véget ér, úgy érnek véget a balatoni kalandok is – de a Szezon című filmben három fiatal megpróbálja kihozni a legtöbbet a nyárból. A balatoni éjszakai élet, a barátságok és a szerelem mind központi szerepet kap, miközben ők rájönnek, hogy mit is akarnak az élettől. A film remekül ábrázolja a balatoni éjszakai életet és a fiatalok problémáit. Egy kis melankólia, de közben sok szórakozás – pont, mint egy igazi balatoni nyár!

Balaton Method (2015) – Zenés utazás a tó körül

Még most is dübörögnek a balatoni zenék a fejedben? A Balaton Method egy igazi vizuális és zenei kaland, ahol a legjobb magyar zenekarok lépnek fel balatoni helyszíneken. Ez nem csak egy film, hanem egy élmény – tökéletes, ha szereted a zenét és a balatoni életérzést! Ez a film egy teljesen új szintre emeli a Balaton szeretetét. A film vizuális és zenei élményt nyújt, ami egy igazi kaland a tó körül.

Tiszta szívvel (2016) – Különleges barátság és kaland

Ez a Till Attila által rendezett film két kerekesszékes fiú és egy bérgyilkos furcsa barátságát mutatja be. Bár nem teljesen balatoni film, több jelenetet is a Balaton partján forgattak. A film egyszerre érzelmes és humoros, tökéletes választás egy különleges történethez.

FOMO – Megosztod és uralkodsz (2019) – Balatoni film a digitális világ drámájáról

A legmodernebb balatoni film, amely a közösségi média és a fiatalok életének árnyoldalát mutatja be. A történet egy balatoni vakáció során zajlik, ahol egy tragikus buli következményeit látjuk. A FOMO egy sötétebb oldalát mutatja be a mai fiatalságnak és a balatoni életnek.

Korábbi balatoni klasszikusok

Liliomfi (1954) – Romantika és humor a Balaton partján

Makk Károly ikonikus filmje, amely Füreden és Badacsonyban játszódik. A balatoni táj nem csak háttérként szolgál, hanem szinte életre kel a szerelmi történetben.

Pogány Madonna (1980) – Kaland és rejtély Ötvös Csöpivel

Bujtor István klasszikus bűnügyi filmje, amelyben a Balaton gyönyörű tájai is központi szerepet kapnak. A tó itt szinte főszereplővé válik, miközben a nyomozás és a humor keveredik.

A veréb is madár (1968) – Kabos László és a balatoni nyaralás

Ez a film bohózat könnyed humorral mutatja be a balatoni nyaralások abszurditását a szocializmus idején. Kabos László ikonikus alakításával egy igazi szórakoztató nyári film.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva