veol.hu/Kovács Erika | 2021.10.17. 14:00
Megünnepelték az olaszrizling tanösvényt a Balatonnál
Félszázan ünnepelték a jubileumi születésnapját a Csopak és Paloznak között húzódó olaszrizling tanösvénynek, melyet a két település önkormányzatának támogatásával 2006 tavaszán hoztak létre.

Tizenöt esztendős a Csopak és Paloznak között, gyönyörű környezetben húzódó olaszrizling tanösvény. Ebből az alkalomból ötvenen találkoztak, így a csopaki Sáner János Kertbarát Kör tagjai Bánfi László elnök vezetésével, a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület képviselői, melynek elnöke Tormási György, valamint az Englert Dezső vezette Paloznaki Borklub tagjai.

Az ünnepen elhangzott, az olaszrizling tanösvény Csopakon, a Petőfi Sándor utca és a paloznaki Tódi utca között helyezkedik el, ahol tizenkét ismertető tábla mutatja be a Balaton-felvidék szőlőfajtáit, a vidék vörös színű talajának kialakulását, valamint a szőlőművelés fontosabb lépéseit, illetve a borvidék jellemzőit. Az érdekes, információkban gazdag tudnivalókat Tamás Jenő csopaki borász állította össze, a szemléletességről pedig Tamás Ervin kitűnő fotói gondoskodnak. A táblákat folyamatosan gondozza több civil szervezet.

Felidézték a múltat és beszéltek a jövőről az Csopak és Paloznak között húzódó olaszrizling tanösvény születésnapján Fotó: Szervezők/ Tormási György/veol.hu

Az ösvényen, padokon lehet megpihenni és gyönyörködni a balatoni panorámában. A találkozón a tanösvény múltjáról, jelenéről, illetve az előttük álló teendőkről, valamint a tervekről a szervező civil szervezetek vezetői: Bánfi László, Tormási György és Englert Dezső beszélt, Tamás Jenő borász pedig a kezdetekre emlékezett. A találkozó szép eseményét adta, amikor Boda Balázs festőművész felolvasta gondolatait az olaszrizling tanösvény értékeiről, szépségéről.

Az ünnepséget azzal is emlékezetessé tették, hogy elültettek egy kék és egy fehér szőlővesszőt, melyek a jövőben összefonódnak, és jelképezik a két település kapcsolatát, ember és a természet összetartozását.

Egy kék és egy fehér szőlőt ültettek el az ünnep alkalmából a résztvevők, majd gondosan körbekerítették a két települést, illetve ember és természet összetartozását jelképező növényeket
Fotó: Szervezők/ Tormási György/veol.hu

A csemegeszőlők később termésükkel ajándékozzák meg a padon megpihenő kirándulókat. Az ünneplés beszélgetéssel, múltidézéssel ért véget, melyen Csopak és Paloznak borait kóstolták meg.

 

Forrás: veol.hu

A tanösvényt és a térségbeli őszi barangolást néhány napja mutattuk be

Itt pedig további képeket is megnézhetsz

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva