Turbéki Bernadett/Sonline.hu | 2021.10.15. 10:42
Ausztriából jött haza feladni magát a Fonyódon talált kislány anyukája
Nem tudta az apa, hogy gyermeket vár a barátnője. Amikor a harmincas évei végén járó nő szembesült vele, hogy gyermeket vár, eldöntötte: nem szól senkinek.

Rossz döntésnek bizonyult az újszülött buszmegállóban való elhelyezése: tíz évtől, akár életfogytig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik az anyát.

Tizennyolcadik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy ellen esetleges szándékkal elkövetett emberölési kísérlet elkövetésével gyanúsítják a vasárnap újszülött gyermekét a fonyódi buszmegállóban hagyó édesanyát.

Majdnem kihűlt a hidegben a kisbaba

A Bartók Béla utcai buszmegállóban elhelyezett újszülöttre egy kutyát sétáltató pár talált rá, akik azonnal értesítették a hatóságokat, akik a gyors helyszínre érkezés után ellátták a kisbabát és a siófoki kórházba szállították. A kórházban megállapították, hogy a gyermeklány csupán két órával korábban született.

A nyolc fokos szabadtéri hőmérsékletet azonban valószínűleg már nem sokáig bírta volna a kisbaba.

– Ha több időt töltött volna a szabadban, elhalálozik – tájékoztatott Szijártó István, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezető helyettese. – Fonyódon ebben az utcában az egyik középület kamerája a buszmegállóra nem, de az úttestre rálát.

A felvételeken jól látszik, ahogy egy szürke színű BMW kétszer is elhalad a buszmegálló előtt.

Először mintha egy rövid időre megállna, majd nyolc perccel később visszajön és elhalad az ellenkező irányba – tette hozzá a rendőrezredes.

Ebben a fonyódi buszmegállóban találták meg az újszülöttet
Fotó: police.hu

Szülés után rögtön a férfi autójába ült

A személygépjármű beazonosítása után egy Zala-megyében élő férfihoz vezettek a szálak, aki az autó tulajdonosa. A tanúként kihallgatott férfi elmondta: balatonmáriafürdői üdülőjében barátnőjével és annak tíz éves kisfiával töltötték a hétvégét. A nő egész nap deréktáji fájdalmakra panaszkodott, a tíz éves gyermeket a nagyszüleihez vitte, arra hivatkozva, hogy pihenni szeretne.

A férfi akinek barátnője testalkata miatt nem tűnt fel a terhesség, az épület másik szárnyában televíziót nézett.

Arra lett figyelmes, hogy a nő 16 óra körül autójával elhajt. Visszaérkezésekor közölte barátjával, hogy egy ismerőséhez ment, aki segített a fájdalmain, adott neki egy injekciót. A férfit arra kérte, pakoljanak össze, menjenek el a saját autójáért és a kisfiáért, mert vissza kell mennie Ausztriába a másnapi munkakezdés és a gyermek iskolába indulása miatt. A férfi nem értette a hirtelen elindulást, ahogy azt sem, mi történt a fürdőszobában. A harmincas éveinek végén járó nő igyekezett eltüntetni a szülésre utaló jeleket: a férfinek azt mondta, rosszullétéből adódnak a nyomok, amelyeket törölközőkkel igyekezett eltüntetni. Ezeket magával vitte Ausztriába. Amikor ellene a körözést kiadták és a hölgy értesült róla, hazajött Ausztriából és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon feladta magát.

– Gyanúsítottként hallgatták ki a bűnügyi osztályon: teljes körű bevallást tett. A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen nem jelentett be panaszt. A továbbiakban az ügyészség és a bíróság foglalkozik az üggyel – mondta a rendőrezredes. – A hölgy elmondta, hogy a zalai férfival igen laza, inkább baráti, mint élettársi viszonya volt. Korábbi kapcsolatából származó gyermekét is egyedül nevelte, így amikor szembesült a terhességgel, elhatározta, hogy nem szól senkinek, terhesgondozásra sem járt, őrlődött – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Amikor L. Marianna vasárnap délután megérezte, hogy baj van, komplikáció mentesen megszülte a kislányt, elvágta a köldökzsinórt és törölközőbe, plédbe csomagolta, majd beült a férfi autójába.

Csaknem negyven percet autózott Balatonmáriafürdő és Fonyód között, majd a buszmegállóban elhelyezte e gyermeket. A kisbaba a siófoki kórházban az Őszi Nóra nevet kapta.

Tápszerezik, és szépen fejlődik.

Igényt tarthatnak a gyerek felügyeleti jogára

További sorsa a Járási Hivatal Fonyódi Járási Egységének kezdeményezésére indított gyámhatósági eljárás keretében dől el: ügygondnokot jelöltek ki, aki adategyeztetés miatt csütörtökön már felvette a kapcsolatot a rendőrséggel. Az ügy jogi sorsa az anya nyilatkozatától függ, aki sajátjának ismerte el a gyermeket. Kérdésként merül fel, hogy megnevezi-e az apát, valamint perbe kívánja-e hívni őt, illetve a szülők igényt tartanak-e a kislány felügyeleti jogára. Az ügy kivizsgálásához pszichológust és elmeszakértőt is felkérnek.

Rossz utat választott, bár közel volt a segítség

Szijártó István rendőrezredes felhívta a figyelmet, hogy a bűncselekmény megelőzhető lett volna, ha az anya megfelelő segítséget kér.

– Sok intézmény van ebben az országban, legyen az állami intézmény, civil szervezet, vagy a rendőrség, komoly megelőző, és áldozatsegítő szolgálatunk van. Somogy megyében kialakítottuk ezt.

Azt kérem, ha bárki bármilyen általa kilátástalannak tűnő helyzetbe kerül, forduljon hozzánk, kérjék a segítségünket: segítünk megelőzni a bűncselekményt

– hangzott el a sajtótájékoztatón. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az édesanya hozhatott volna jobb döntést is azzal, ha egy kórház előtt elhelyezett inkubátorba teszi a babát. Abban az esetben nem történt volna bűncselekmény.

Forrás: Sonline.hu

Nyitókép: Illusztráció/Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva