2019.05.21. 08:00
Nyárra hangol már Fonyód városa
Nagy változásokra számíthatnak a strandolók, ha idén nyáron Fonyódon szeretnének frissülni. A város ugyanis 480 millió forint értékben fejleszti fürdőhelyeit.

Már elkezdték a fonyódi szabadstrandok felújítását, miután a város jelentős forrást nyert a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán. Ennek keretében sokkal komfortosabbá válnak a fürdőhelyek a déli parti városban. Fonyód a munkálatok elvégzéséhez 450 millió forint támogatást kapott, amelyet még 30 millió forinttal pótolt ki az ügynökség. Így olyan fejlesztések is elkészülhetnek, amelyekre nem számítottak a turisták. Ilyen lesz például, hogy minden szabadstrandon alakítanak ki baba-mama szobákat.

– Ezek pihenőhelyek lesznek a kismamáknak és babáknak – mondta Hidvégi József polgármester. – Az anyukák ezekbe a helyiségekbe bemehetnek szoptatni, pelenkázni, vagy csak pihenni a kisgyermekekkel. Ezek a kulturált szobák újdonságnak számítanak a strandjainkon.
Hidvégi József hozzátette: fontos, hogy a strandok fele megújul és a baba-mama szobák csak tovább emelik a színvonalat. Ezzel azonban nem ér véget a fejlesztések sora a déli part legszebb panorámájú városában.

– Öt vizesblokkot felújítunk. Gyerek WC-t is kialakítunk, amellyel az a kérdés sem merül fel többé, hogy amikor apuka mondjuk a kislányát elkíséri, vagy anyuka a kisfiát, a férfi vagy a női mosdóba menjenek. Alacsonyan helyezzük el a piszoárt, és a WC csészét is, s ide anya és apa is bekísérheti majd gyermekét.

Fonyódi Panoráma strand

Már csak a Huszka strandon volt mobil WC a fonyódi fürdőhelyek közül, a felújítások után azonban ez megszűnik, hiszen ott is kulturált mosdót alakítanak ki.
– Mivel családcentrikus nyaralóközpont akarunk lenni, ezért minden strandon építünk új játszótereket – emelte ki a polgármester. – Sőt a bélatelepi strandon egy vizes élménypark is lesz a vízben, ugyanúgy mint a Panoráma strandon, ahol már nagy sikere van.

A játszótereken eddig a homokban helyezték el a szabadtéri játékokat, ám a balatoni szél folyamatosan kidöntötte őket. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a játszóterek padozatát gumilapokkal fedi be, ezek időtállóak és természetesen biztonságosak is a gyerekek számára.

A picik szórakozását szolgálja az is, hogy a városi strandon egy leromlott állapotú, 300 négyzetméteres raktárépületet teljesen felújítanak és játszóhellyé alakítanak. A strand üde színfoltja lesz ez az épület, amely rossz időben is szórakozást kínál a gyerekeknek.
A környezetrendezés során pótolják a füvet ott, ahol kiveszett, ahol pedig homokos foci- vagy röplabdapálya volt, azt is felújítják, palánkkal látják el, hogy ne fújja ki a szél a homokot. Azokat a területeket, ahol dűnéket képzett a homokból a szél, kiegyenesítik és visszaállítják az eredeti állapotot.

Ezek a fejlesztések ütemszerűen haladnak, várhatóan június 30-ig el is készülnek annak ellenére, hogy a két hete tartó rossz idő miatt nem tudnak dolgozni. A hullámok néhol 15-20 méterre csaptak ki, így akadályozva a munkát az Árpád parton.

Hidvégi József biztosított mindenkit arról, hogy a felújítások nem fogják zavarni a fürdőzőket, mert az építési területeket lekerítik, a mosdók felújítása alatt pedig mobil WC-ket helyeznek ki.
Mindeközben épül Fonyód új sportcsarnoka is, augusztus végére fejezik be az építkezés első ütemét. Ez azt jelenti, hogy el kell készülni az épülettel, a második ütemben pedig a belső munkálatokat végzik majd, jelenleg ütemszerűen folyik a kivitelezés és már tető alá került a sportcsarnok.

A világsztárok Fonyódon buliznak

Nem csak fejlesztésekkel, de remek programokkal is készül Fonyód erre a nyárra. Idén is fesztiválok helyszíne lesz a Balaton-parti város, s ezek nem múlhatnak el neves fellépők nélkül. Sőt ebben az évben három világsztár is tiszteletét teszi Fonyódon, amely a Balatonon egyedülállónak nevezhető. Főképp, hogy a fesztiválok között ingyenes is található.

A Retro Balaton fesztivál vendége lesz – a magyar fellépők mellett – a német szupersztár csapat, a kilencvenes években világhírnévre szert tevő Mr. President. A tizedik Fonyódi Sörfesztivál nyitónapján pedig felrobbantja a színpadot a Hafanana, hiszen Afric Simone lesz az este fő koncertje. A Hal és Petyek napokon pedig a Day by Day slágerével ismertté vált brazil világsztár Regina lép fel.

S persze idén is lesz Rock Balaton, amely tavaly a 100 ezer résztvevő alatti fesztiválok között a koncert.hu szakmai portál közönségszavazása alapján második lett. A sikerhez méltó színvonalú programokkal készülnek a szervezők az idei Rock Balatonra is.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva