Koszorus Rita | 2024.07.19. 14:00
Olvadásmentes pralinéval köszöntik a Balatonra érkező szállóvendégeket
A négy évszakos Balaton ihlette Gábor Sándor dombóvári cukrászmester új desszertcsaládját, amely a Balaton virágai nevet kapta. A tó körül megtermelt alapanyagokból készült és minden évszakra tartogat egy finomságot.

Egy balatoni szálláskiadással foglalkozó ismerőse hatására fogott hozzá az édesség megtervezéséhez a cukrászmester. – Azt panaszolta, hogy nyáron nem lehet üdvözlőajándékként csokoládét kitenni az ágyra, mert elolvad és egyébként sincs olyan édesség, amely kizárólag a Balatonra jellemző – mondta Gábor Sándor.

– Ekkor pattant ki a fejemből a praliné ötlete, amely télen és nyáron is tökéletes választás, mert nem tartalmaz csokoládét. Még a hőhullám sem olvasztja szét.

Egy francia desszert született meg, ami egy laza szerkezetű finomság. Két ostyalap között a Balaton környékén is megtalálható alapanyagokból készült el a praliné – mondta a cukrászmester – írja a sonline.hu

Ostyalapok közé tölti a Balaton virágai elnevezésű pralinét Gábor Sándor cukrászmester
Fotó: sonline.hu/K. G.

Akali mandula, tihanyi levendula

A mandulát a balatonakali önkormányzat saját ültetvényéről szerezte be, de került bele a Balatoni borvidékek jellegzetes szőlőjéből, az olaszrizlingből is párlat formájában.

Mindemellett még aszalt szőlőt és tihanyi levendulamézet is tartalmaz az új finomság.

A csomagolás is a Balaton sokszínűségét mutatja; a csomagolásra került hatszirmú virág a tavat körbeölelő hat borvidéket is jelképezi.

Miután elkészült a praliné, Gábor Sándor újabb édességek elkészítésébe fogott, így született meg mára egy rizlingkrémes trüffel, valamint egy mandulás és rizlinges csokitorta, illetve levendulás drazsé. A cukrászmester elmondta: a helyi alapanyagokból kézzel készült édességek nem állnak távol tőle.

A dombóvári cukrász korábban több díjat is bezsebelt a Magyar Rapszódia fantázia­névre hallgató bonbonkülönlegességével, amelyet Liszt Ferenc emlékére alkotott.
Gábor Sándor 42 éve dolgozik cukrászként, a szakmát felnőttként sajátította el Kaposváron. Az alapokat elismert, korábban a Stühmer-gyárban és a belga Callebaut-csokigyárban tevékenykedő mestertől sajátította el.

Egész évben Balaton – üzeni a cukrászmester

A dombóvári cukrászmester azt is elmondta: a Balaton virágait nem azért készítette el, hogy újabb szakmai sikereket érjen el velük, csupán hozzá szeretett volna járulni az egész éves Balaton-koncepció megvalósításához.

A tervek szerint a jövőben a gyártást a Balatonnál folytatják majd.

– Már beszéltem erről egy balatoni kollégámmal, hiszen a nyári nagy dömping után van idő és energia a praliné- vagy trüffelkészítéssel foglalkozni télen és ősszel – tette hozzá a Balaton praliné dombóvári megálmodója.

Forrás: sonline.hu

Fotó: K. G./sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva