Vitathatatlan tény: a krumpli az egyik legkelendőbb zöldség. Sütve, főzve, pirítva, pürésítve, grillezve. Pirosan, fehéren, tejföllel, sózva. Mindenhez passzol, mindig finom, felnőtt és gyerek nagy kedvence. Gyenesdiáson idén ősszel is egy egész napot szentelnek a burgonyának!
Gasztroélmények, szakmai előadás, koncert, a kicsiknek játszóház és sok-sok krumpli vár rád! A délután folyamán terítéken lesznek a keszthelyi burgonyafajták, kóstolók, burgonyás finomságok. Még főzőversenyre is benevezhetsz!
Tudtad?A civilizáció történetének első burgonyaleleteire régészek a dél-amerikai Andokban bukkantak, vélhetően már több ezer éve fogyasztják az ottani lakosok. A ma ismert fajták őseit minden bizonnyal valamikor Kr. e. 8000-5000 között kezdték termeszteni Peru déli, valamint Bolívia észak-nyugati területein. A 16. század folyamán pedig az inkák már száznál is több fajtáját tartották számon, és persze fogyasztották. Ma közel 4000-féle burgonya ismert! |
Részletes program 2023. szeptember 23.:
Sztárvendég: Monori Kriszti
12:00 órától Burgonyás ételek vására
13:30-14.30 Zalai Balaton-parti Ifjúsági Fúvószenekar Vonyarcvashegy koncertje
15:00-15:30 A rendezvény hivatalos megnyitója
15:30-16:00 Tévhitek és igazságok a burgonya egészségre gyakorolt hatása Monori Kriszti dietetikussal
16:00 Gasztrocsipetkék – mutasd mit főzöl
17.30 PORTÉKA SZÍNPAD előadása
18:00 Meglepetés fellépők
19:15 Főzőverseny és Kerti Kosár Mustra eredményhirdetése
21:30 Bulizene a FANTASY zenekarral
Tudtad?A burgonya népszerűségének egyik oka, hogy tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. 10 dkg nyers burgonya átlagosan 19 gr szénhidrátot, 75 gr vizet, 2 gr fehérjét, és mindössze 0,1 gr zsírt tartalmaz (természetesen az olajban sült krumplinál ez jelentősen megugrik!). A B-vitaminok közül B6-vitamint tartalmaz nagyobb mértékben (10 dkg-ban 0,295 mg), de közel 20 mg C-vitamin, kevés E- és K-vitamin is található benne. Az ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, vas, foszfor, cink és nagy mennyiségű kálium is van a burgonyában. Bár magas glikémiás indexű zöldségféleként tartják számon, rosttartalma és kíméletes elkészítési módjai alkalmassá teszik arra, hogy helye legyen a tudatos táplálkozásra figyelmet fordítók, diétázók, sportolók étrendjében is. Létezik krumplidiéta is, ami hatásos, ha okosan fogyasztjuk a burgonyát. |
Gluténmentes gnocchi
Hozzávalók:
26 dkg főtt burgonya
10 dkg it’s us miklos’ universal plus mix lisztkeverék
2 db m-es méretű tojás
1 csipet só
1 ek vaj vagy margarin
Paradicsomos szósz:
4 dl paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
0.5 fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
ízlés szerint só
1 tk cukor
5 db friss bazsalikom
1 tk oregano
Tetejére:
ízlés szerint reszelt sajt
Elkészítés:
A burgonyát héjában puhára főzzük, majd forrón megpucoljuk és összetörjük. A kihűlt burgonyához adjuk a lisztkeveréket, a sót, a tojásokat és rugalmas tésztát gyúrunk.
A tésztát 4 részre osztjuk és ujjnyi vastag csíkokat sodrunk. A rudakat kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk és megnyomkodjuk kicsit egy villa hátuljával.
Bő, enyhén sós vízben 2-3 perc alatt készre főzzük. A megfőtt gnocchit leszűrjük.
Egy serpenyőben a vajat felforrósítjuk és aranybarnára sütjük a gnocchikat.
A szószhoz apró kockákra vágjuk a hagymát és megdinszteljük az olívaolajon.
Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paradicsomlevet. Fűszerezzük és a kívánt sűrűség eléréséig rotyogtassuk.
A lepirított gnocchit hozzáadjuk és alaposan összemelegítjük.
Sajttal megszórva tálaljuk.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: mindmegette.hu
Nyitókép: freepik