likeBalaton.hu | 2021.04.29. 16:00
Násztánc a Kis-Balatonon: a búbos vöcsök-párok táncolnak - FOTÓVAL
Megkezdték látványos násztáncukat a búbos vöcsök (Podiceps cristatus) párok a Kis-Balatonon. A madarak násztánca páronként változik, de minden esetben tetszetős. Nézd meg te is!

A tánc eljárása során megtörténik a párválasztás

Ezután az állatok elkezdik építeni a fészket utódaik számára. Hazánk rendszeres fészkelő és legnagyobb vöcsökfaját, a búbos vöcsköt (Podiceps cristatus), a Kis-Balaton egyik rejtett öblözetében sikerült megfigyelni, ahogyan a hím és a nőstény pár gyönyörű nászruhájukban eljárták egymásnak látványos násztáncukat.

– A szertartás szépen fokozatosan történt, először csak úszkáltak a vízen, egymással ellentétes irányban, majd egyszer csak a hím és a tojó kitárták szép, vörösesbarna tollgallérjukat és szarvacskára emlékezettő bóbitájukat. Ezután lebuktak a vízfelszín alá, hogy a csőrükben a felszínre hozott növényi részekkel kiemelkedve a vízfelszín tetejére, begyüket egymásnak feszítve táncoljanak – közölte Miklós Marianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Kis-Balaton—Nagyberek Tájegység munkatársa.

A násztánc eljárása után, amely során megtörténik a párválasztás, elkezdik építeni utódaik számára a fészküket. Az úszó fészket általában a sűrű növényzetben valamely holtág, mocsár vagy más állóvíz felszínén nádból, gyékényből, hínárból és más vízinövényekből építik. A pár a fészek körül kisebb revírt tart fenn. Ebbe a gondosan óvott fészekbe tojja a tojó az 5-7, eredetileg kékeszöld, később a rothadó növényektől sárgásbarnává színeződő tojást, amelyek 19-20 nap alatt kelnek ki. Mindkét szülő részt vesz a költésben, majd a velük tartó fiókák etetésében. A kicsinyek védelmére gyakran hátukra veszik őket a szüleik, és így úsznak együtt, de a fiókák már kezdetektől fogva jól úsznak és buknak. A fiókák 20-30 nap múlva kezdenek önállósodni, de a család még jó ideig együtt marad.

Tudtad, hogy a Kis-Balatonnál lévő Kányavári-szigeten van egy Búbös Vöcsök tanösvény?

Fotó: MTI/Varga György

A násztánc nem tartott tovább pár percnél

Az élmény azonban felejthetetlen marad, hiszen ilyenkor olyan, mintha az ember egy természetfilmbe csöppenne. A madárvilágban nem egyedi eset, az ilyen udvarlási szokás, vannak fajok, amelyeknél, ahogy a búbos vöcsköknél is, látványos elemekkel tűzdelt nászt lehet megfigyelni, vannak, akiknél kevésbé látványos az udvarlás. A hazánkban előforduló fajok közül például a túzokok (Otis tarda) násza, a dürgés is kifejezetten látványos, vagy a pajzsos cankók (Philomachus pugnax) esetében a hímek párviadala a tojók előtt. Külföldi fajok közül az egyik legismertebb és legszebb násztánccal a rózsás flamingók (Phoenicopterus roseus) büszkélkedhetnek, akik balerina módjára táncolnak a vízen, így udvarolva egymásnak.

A búbos vöcsök Magyarországon védett faj.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Kis-Balaton – Nagyberek Tájegység

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva