Fábos Erika | 2020.07.03. 12:43
18 francia bulldog babát mentettek meg a rendőrök a Balatonnál - megrázó videó!
Kimerült, gyenge, alig pár hetes francia bulldog kiskutyákat foglaltak le egy hévízi szállodában.

Kölyökkutyákat foglaltak le két külföldi állampolgártól a múlt hét végén Hévízen. A keszthelyi rendőröket egy szállodához hívták. A szálláshely több lakójának feltűnt, hogy valami nincs rendben. Furcsa zajokat hallottak a szobából, amikor azonban a legnagyobb kánikulában a szoba erkélyéről nyüszítés hallatszott, nem vártak tovább, kihívták a rendőröket. A picurka kölyköket olyan kegyetlenül tartották például, hogy a szomszédok a saját erkélyükről locsoltak át vizet nekik a forróságban, arról sem gondoskodtak a „gazdáik”.

– Inkább mondanám őket kereskedőknek – mondta Somogyi Zoltán, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke, aki az éjszaka közepén indult el az állatokért a rendőrség hívására. – A 18 kiskutya, három korcsoporthoz tartozott, de a legidősebbek is mindössze 7-8 hetesek lehettek, a legfiatalabbakat pedig 3-4 hetesnek saccolta az állatorvos. Kutyákat 15 hetesnél fiatalabb korban nem lehet kivinni az országból, de az, hogy ilyen pici állatokat ilyen helyzetben találunk, önmagában kimeríti az állatkínzás kategóriáját.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Tóth Evelin érdeklődésünkre azt mondta, egy német állampolgárságú nő és cseh férfi társa ellen indítottak eljárást az ügyben. A keszthelyi nyomozók 18 francia bulldogot találtak náluk, és a helyszínen tapasztaltak alapján az ügyben állatkínzás vétsége miatt indult nyomozás.

Somogyi Zoltán azt mondta: azonnal állatorvoshoz kellett vinni a kicsiket, de már ránézésre is látszott, hogy közülük többnek meg sem szabadott volna születnie, olyan fejlődési és genetikai rendellenességei vannak. Találtak közöttük vízfejű kiskutyát és olyat is, amelyiknek a térde vagy a csípője fejlődött rendellenesen. Az állatorvosi vizsgálat után kiderült, hogy a szépen fejlett állatok is egytől egyig betegek voltak, többféle fertőző betegségük van. Ez a páros tehát abban is vétkes, hogy ezt a betegséget terjesztették azzal, hogy az országban betegen hurcolták ezeket a kiskutyákat.

– Nem kérdés, hogy így bánni állatokkal, ránézésre is állatkínzás és több szabály ellen is vétettek – mondta Somogyi Zoltán. – A 18, láthatóan beteg, összezsúfolva tartott kis állat szenvedett. Papírja egyiknek sem volt, chip egyikben sem, feltehetően oltásokat sem kaptak még. Úgy bizonyítani viszont elég nehéz mindezt, hogy a hatóság előtt is megáll az ügy, ezért sokan megússzák, amiatt, hogy a rendőrség inkább bele se megy ezekbe a bonyolult esetekbe. A zalai rendőrség a kirívóan jó példa ebből a szempontból az országban. Folyamatosan képzik ezen a téren is a nyomozókat, és nagyon gyors és példás intézkedéseket látunk tőlük.

A kölyköket feltehetően ki akarták vinni az országból. A zalai határnál gyakran találkoznak csempészettel foglalkozó kereskedőkkel a rendőrök. Legutóbb pár hete foglaltak le csivavákat Lentinél.

Egy francia buldog kiskutyát külföldön legalább 100-200 ezer forintért lehet eladni. A tökéletes, jó kennelből származókért ennek bőven a dupláját is elkérnek.
Az állatvédő az eset kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy aki saját állatot szeretne, inkább fogadjon örökbe, minthogy piacon, vagy ellenőrizhetetlen alomból, tenyésztőtől vásárol. Ezzel sok esetben az illegális szaporítókat, kereskedőket támogatja. Nagyon sok a szerencsétlen sorsú kutya és cica, akik gazdira várnak. Egy örökbefogadással pedig bárki állatvédő lehet, és az állatmentők munkáját is támogatja vele.

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány olyan aktivistákkal, önkéntesekkel dolgozik, akik évek óta szívvel- lélekkel segítik, mentik a bajba jutott állatokat. 0-24 órában működnek és egyik fő tevékenységük, hogy minden eszközzel igyekeznek fellépni az etikátlan állatszaporítás és csempészet ellen.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva