2020.02.27. 17:00
A hévízi disznótoron infúzióból folyt a pálinka
Bár a fekete mangalica rájuk támadt, végül a böllérek – és így a nézelődők, látogatók – nyertek a hévízi termelői piac hagyományos farsangi disznótorán. Vega, vegán és érzékeny lelkű olvasónk ne görgessenek tovább!

Már a reggeli startnál sokan állták körbe Novák Krisztiánt és csapatát a hévízi termelői piacon, amely a perzseléstől a betöltésig, sütésig minden munkafolyamatot bemutatott, s később még többen csatlakoztak a publikumhoz. Az érdeklődők infúziós palackból mérhettek maguknak pálinkát, s ha eddig nem tudták volna, akkor az apró ballonra rótt felirat felvilágosította őket: Hévíz az élet forrása…

– Pihenni érkeztünk a városba, és olvastuk, hogy disznótor lesz – mondta a székesfehérvári Illics Krisztián –, így hát lejöttünk. Már csak azért is, mert ez nekünk nosztalgia, a gyerekkorunkat és nagyszüleinket idézi. Persze, jó, hogy már nem nekünk kell csinálni…

Hévíz az élet forrása… Infúziós palackból csöpögött a pálinka Fotó: Péter B. Árpád

Hévízen ez már a harmadik farsangi disznótor volt, amit az ott árusító Novák család kezdeményezett, s az egész közösség csatlakozott, elevenítette fel Benkő Lajos, a termelői piac vezetője.
– Népszerű ez a program, évről évre többen jönnek, lehet, hogy hagyomány lesz. Ráadásul jótékonysági célokat is szolgál, hiszen a két sertésből készülő ételek bevételével két nagy zalai állatvédő szervezetet, a Bogáncsot és a Bársonytalpat támogatjuk.

A munkafolyamatokat Tislér György (balról) és Novák Krisztián mutatta be Fotó: Péter B. Árpád

A Semec Farm ezúttal egy hússertést és egy mangalicát ajánlott fel, és mint Novák Krisztián, a családi gazdaság vezetője elmondta, szerették volna megmutatni az érdeklődőknek bontás közben, hogy mi a különbség a két fajta között. Elárulta, otthon, vágás előtt a mangalica rájuk támadt – de azért a disznótor nem maradt el.
– A mangalica húsa sokkal lágyabb, viszont zsírosabb – összegzett a gazdálkodó, aki Tislér Györggyel közösen dolgozta fel a két disznót, s azt mondta, azért találták ki ezt a programot, hogy visszaadjanak valamit Hévíznek, cserébe azért, hogy itt árusíthatnak.
Annak kapcsán pedig, hogy az utóbbi időszakban nőtt a sertéshús felvásárlási ára, megjegyezte, csak ledolgozzák a korábbi veszteségeket.
– A gazdaságunkban 900 állat van, egy részét leadjuk, a többiből magunk készítünk hústermékeket. Ekkora méretben 350 forintos kilónkénti ár alatt veszteséges a termelés, afölött van némi nyereség. A közelmúltban valóban elértük az 550 forintot, de most ismét zuhan az ár, 480 forintnál tart.

A disznótorra a piac árusai jelmezt öltöttek, a vendégeket pedig az élményen és a zenén túl kóstoló, friss fánk és sütemény várta.

Közzétette: Lajos Benkő – 2020. február 23., vasárnap

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva