likeBalaton.hu | 2021.11.30. 14:00
Bivalyerős sportolók versenyeztek Hévízen
Hévíz nem csak a gyógyulás és a wellness szerelmeseinek a paradicsoma, a sportolók számára is számos lehetőséget kínál az év bármely időszakában. Most evezők és futók lepték el a gőzölgő tó környékét.

Evezés és futás

A szervezők célja az volt, hogy egy olyan új sportversenyt szervezzenek, ami országos szinten is egyedülálló. Nem csak abban, hogy az evezést és a futást, két nem szokványos sportágat párosítottak össze egy duatlon verseny keretében, hanem a helyszín is különleges.

Igazi örömverseny volt
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

A Hévíz-patak a Hévízi-tó elfolyó meleg vizét vezeti el, így a télies időjárás ellenére is egy kellemesen meleg, gőzölgő patakon lehet evezni, vadregényes környezetben, távol a város zajától.
Az időpontot is a helyszín adottságai határozták meg, hiszen a Hévíz-patakon, ami természetvédelmi terület, az élővilág megóvása érdekében csak az őszi lehűlést követően lehetséges az evezés. Nem véletlen tehát a késő őszi időpontválasztás.

Szeretnél evezni a Hévíz-patakon? Kattints, nézd meg, mikor szerveznek túrát.

Evezéssel indult a verseny
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

146-an kaptak befutó érmet

A verseny során 83 induló csapat, összesen 146 versenyző érkezett meg a csípős reggeli időben a Hévíz-patak zsilipjéhez, hogy kenukkal, kajakokkal, supokkal vízre szálljanak, és leevezzenek egészen a 10 km-re lévő fenékpusztai kiszállóponthoz.
Érkezés után a hajókat az átszállóponton hagyva ugyanezen az útvonalon, csak immár visszafelé a Hévíz-patak melletti töltésen futottak vissza Hévízre, ahol először egy kis kitérőt tettek az északi Véderdőben, hogy végül a Hévízi Tófürdő területére befutva megérkezzenek a célba.

10 km-es levezető futás
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

A verseny november 27-én reggel 9 órakor vette kezdetét, ekkor startolt el az egyes számú kenu a Hévíz-patakon Fenékpuszta irányába, és 15.00 órakor érkezett meg az utolsó befutó versenyző a Hévízi Tófürdő strand területére, hogy megérdemelten nyakába akasszák a minden versenyzőnek kijáró HEVIZIBIVALY Duatlon érmet.

A dobogósok
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

A versenyzők között voltak ultrafutók, kajakozók és amatőr sportolók is. A versenyt senki nem adta fel, baleset és vízbeborulás mentesen minden induló teljesítette a kitűzött távot, így végül 146 versenyzők kaphatta meg a HEVIZIBIVALY befutó érmet.

Mindenki nyert, aki elindult a versenyen
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

Miért hévízi bivaly?

Alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben.
Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal.

A zalamegyei hévízi kénes iszapos meleg tó levezető csatornáját bivalyokkal tipratják, hogy a növényiszap a meleg víz lefolyását ne gátolja.
Forrás: Az Érdekes Újság 1918.

Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

Nézd meg a verseny legjobb képeit:

 

A verseny sikere és a versenyzők őszinte lelkesedése megerősítette a szervezőket abban, hogy ezt követően, hacsak tehetik, minden évben, a télies időszakban újra és újra meghirdessék a versenyt. Azt szeretnék, ha egyre több ember bizonyítaná, hogy bizony neki is van bivalyereje.

A versenyt a Hévízi Turisztikai Np Kft., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Vadlán Ultra Terem Futás csapata és a Vidra Vizitúra csapatának szoros együttműködésével közösen valósította meg. A lebonyolításban további, több mint 30 önkéntes vett részt.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva