Mészáros Annarózsa | 2021.02.24. 08:00
Egregyre fel!
Hévíz város Egregy városrészébe látogatva kellemes sétát tehetsz a borhegyre. A domboldalon számos pincészet és étterem kínálja portékáját. A tetőre felérve pedig a Szent Magdolna kápolna tornya bukkan fel.

Rómer Flóris ezt írta róla: “Alig ismerek kisebb falusi templomot, illetőleg kápolnát, mely reám oly kellemes benyomást gyakorolt volna, mint az egregyi imola”.

A XIII. század második negyedében épült Árpád-kori templom a tájba helyezett magyar falusi kistemplomok legszebb példája, melyet a nemzedékek óta használt temető vesz körül. A templomot 1341-ben említik írásos emlékek először. A templom első védőszentje Alexandriai Szent Katalin volt. Az épület a 16-17. században erősen megsérült, később a barokk korban, 1731-ben renoválták, átalakították, de a templom középkori formája megmaradt.

Az újjáépítés után újra szentelték, és az új védőszentje Szent Magdolna lett. A pannon homokkőből készült templom különlegessége a nyolcszögű, ún. csűrlős sisakkal fedett torony. Az épület belsejében román korból származó keresztelő medence töredéke található, valamint egy középkori felszentelt kereszt. A templom belsejében az egyetlen díszítőelem, térgazdagító elem az északi fal fülkesora. Falfestése nem középkori eredetű, a népi formakincs tiszteletét mutatja be. A felsőőrsi és a tihanyi altemplom mellett a harmadik épségben maradt Balaton környéki Árpád-kori templom. Legutóbb 2014-ben restaurálták.

A templomdombról jól beláthatod Hévíz, Cserszegtomaj és Rezi egy részét! Hévíz belvárosából északra indulj és egy fél órás sétaútra számíts! Ha autóval érkezel a domb alján le tudsz parkolni, de akár a templomig is felhajthatsz.

Kalandozz velünk virtuális sétánkon!

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva