Péter B. Árpád/zaol.hu | 2021.03.06. 10:00
Egyre többen utaznának, és a Balaton továbbra is népszerű célpont
Folyamatosan emelkedik a foglalások száma a hazai szálláshelyeken, attól függetlenül, hogy senki sem tudja, mikorra várható a nyitás. Hévíz és Zalakaros továbbra is népszerű a kikapcsolódásra vágyó magyar vendégek körében.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint (még a tegnapi korlátozó bejelentések előtt) húsvéti utazást százezrek terveztek, de elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is.

Rekordmennyiségű vendégéjszaka belföldön

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) arról tájékoztatott, az NTAK-ban januárban 100 ezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, februárban pedig a foglalások napi átlagos száma 33 százalékos növekedést mutatott. Most 518 ezer az aktuális adat, de a szám napról napra nő. A foglalások harmada a tavaszi szünetre érkezett. Az előző év áprilisában 304 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, vagyis érezhető az utazási kedv növekedése, még a bizonytalanságok ellenére is.

Egyelőre elsősorban a helyiek sétálnak a keszthelyi mólón
Fotó: Péter B. Árpád/zaol.hu

 

Az MTÜ azt is közölte, májusra eddig már 625 ezer nap elkelt a hazai szálláshelyeken, ami 11 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az utazási kedvet erősíti a SZÉP-kártya, amelyre tavaly mintegy húsz százalékkal többet utaltak a munkaadók, mint korábban, köszönhetően a kedvezményeknek. Év végére a feltöltések mértéke megközelítette a 300 milliárd forintot, amelynek nagy részét a turizmusban költik majd el a kártyabirtokosok, így a szolgáltatók erős forgalomra készülnek, olvasható az elemzésben.

Felértékelődött a belföldi turizmus

A tavalyi trendeket figyelembe véve jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat. A szállás- és vendéglátóhelyek, a fürdők és a turisztikai attrakciók készen állnak a járványügyi előírásoknak megfelelő nyitásra, a vendégek biztonságos fogadására, ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid19-kézikönyve is a támogatja őket, fogalmaz az MTÜ. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza, a nyitás továbbra is az átoltottság függvénye.

Fotó: hellozalakaros.hu

Forrás: zaol.hu

Nyitókép: Siófok, Nagystrand
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva